27
Mayıs
2024
Pazertesi
BODRUM - MUĞLA

Myndos’ta 2 bin yıllık tapınak bulundu

Bodrum Gümüşlük’teki Myndos Antik Kenti’ndeki kurtarma kazılarında 2 bin 300 yıllık bir tapınağın kalıntılarına rastlandı.

Kazıları yürüten Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Mustafa Şahin, tapınağa ait iki teras ve üç mimari yapı bulunduğunu tespit ettiklerini belirterek, “Eserlerin büyük bölümünde mermer kullanılmış. Kalıntıların 20 metre genişliğinde ve 35 metre uzunluğundaki tapınağa ait olduğunu tahmin ediyoruz. Kral Yolu’ndan yürüyerek geçilen Tavşan Adası’ndaki bu kalıntılar önemli bir tarihsel döneme ışık tutacak” dedi.


Bölgenin M.Ö. ikinci yüzyılda protestan hanedanlığının en önemli merkezlerinden biri olarak bilindiğini dile getiren Prof. Şahin şöyle konuştu: “Çalışmaların aralıksız sürmesi halinde yüzde 80’i toprak ve sualtında bulunan antik kentin gün ışığına çıkartılması son yılların en büyük ve en önemli arkeolojik çalışması olur. Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere, bölge halkı ile STK’ların müthiş destekleri, çalışmaları beklenenden çok daha hızlı ilerletiyor. Gümüşlük ve Bodrum çok kısa zamanda kültür turizminin başkenti olacak.”


Tavşan Adası’nı yılda yaklaşık 300 bin turistin ziyaret ettiğini aktaran Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Ülküm de, “Bölge birinci derecede arkeolojik sit alanı. Gümüşlük Koyu’nda denizde ve karada adeta tarih fışkırıyor. Bu nedenle kazı çalışmalarını bakanlığın verdiği bütçe ile yürütmekte güçlük çekiyoruz. Belediye olarak destek veriyoruz ancak iyi bir sponsor bulunursa halen yüzde 80’i toprak ve sualtında kalan Myndos Antik Kenti dünyanın en büyük açık hava müzesi haline gelir” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 17:20:36
Güncelleme :6 Ocak 2009 Salı 17:55:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?