23
Mayıs
2024
Perşembe
BODRUM - MUĞLA

Pedasa'da kaçak kazı

Bodrum Antik Pedesa kentinde kaçak kazı bölgeleri tespit edildi. Konacık'ta bulunan Pedesa Antik Kenti'nde yüzey araştırmalarına yeniden başlayan Prof. Dr. Adnan Diler ve ekibi, kaçak olarak kazılmış bölgeler tespit etti.

Pedesa Antik Kenti girişinde tapınağın hemen üstünde bulunan kaçak kazıların yanında kazı malzemeleri bulundu. Kazma, kürek, satır ve ses çıkarmaması için plastikle kaplanmış parçalayıcıların bulunduğu kaçak kazılarda inceleme yapan Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden gelen 5 kişilik ekip, tarihi eserleri fotoğrafladı.

Prof. Dr. Adnan Diler, 6.'sını başlattıkları yüzey araştırmalarında geçmişte olduğu gibi kaçak kazılara rastladıklarını, Leleklerin yaşam bölgesi olan Pedesa'nın her tarafının kaçak kazılarla tahrip edildiğini söyledi. Bu bölge için bir bekçi talep ettiklerini ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını vurgulayan Prof. Dr. Diler, bölge için önemli bir tarihi alan olan Pedesa'nın günden güne yok olduğunu ifade etti. Kazı ekibi yaklaşık 20 gün çalışmalarını sürdürecek.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2005 Perşembe 16:10:22
Güncelleme :2 Temmuz 2005 Cumartesi 12:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Eşşe Aslan IP: 212.175.112.xxx Tarih : 27.11.2007 09:11:14

bende arkolog olmak isteyen bir öğrenciyim.kazı makinalarının yetkili kişilereverilmesini sğlayamazmıyız?mesela satış yapan dükkanlardan makina alan insanlar yetkili olduğuna dair bir belge göstersin.kaçak kazılar daha çok köylerde oluyor.tarihi değerlere değer önem veren bi insan olduğum için bu tür haberler duyduğumda sinirleniyorum.oysaki kaçak kazılar olmasa ülkemiz zenginleşir.turistler döviz getirir.ama nerde bunu düşünen medeniyet....anamur ticaret lisesi EŞŞE ASLAN