19
Mayıs
2024
Pazar
BODRUM - MUĞLA

TEMA'nın proje sahası

Bodrum ilçesinde TEMA Vakfı tarafından ağaçlandırma çalışması yapılan Göltürkbükü ve Gündoğan beldesi sınırları içerisinde toplam 130 hektarlık alan, bölgede çıkan yangınlar nedeni ile ağaçtan yoksun kaldı.

Yangınların çıkış nedeni ile bazı iddialara ortaya atılırken, alanın sınırları içerisinde kalan iki belde belediye başkanı iddiaların asılsız olduğunu kaydetti.

TEMA Vakfı’nın, kendilerine bu konuda destek veren İşadamı Asım Kocabıyık’ın adını taşıyan “Biyolojik Çeşitliliği Koruma ve Bitkilendirme Proje Sahası” çıkan yangınlar nedeni büyük ölçüde zarar gördü. TEMA Vakfı Ege Bölgesi Proje Sorumlusu Mahir Keskin yangınların özellikle ihmalkarlıktan çıktığını söylerken, proje sahasının Gündoğan beldesi sınırlarında kalan bölgesinde bulunan çöplüğün kalkmadan, ağaçlandırma çalışmasından verimli bir sonuç alamayacaklarını söyledi. 28 Temmuz 2006, 03 Eylül 2006, 21 Aralık 2007, 7 Temmuz 2007 ve 16 Eylül 2007 tarihlerinde büyük ve küçük alanlarla etkili olan 5 yangında, diktikleri fidanların büyük bir bölümünün yandığını söyleyen Mahir Keskin, yangınlardan bazılarının çöplükte çıktığını savunarak, “Metan gazı patlıyor ve yangın çıkıyor. Bunları yine Gündoğan Belediyesi itfaiye ekipleri söndürdü. Ancak alana zararı oldu. Yangınlarda kasıt olduğunu sanmıyorum. Zaten şüphelilerle ilgili gerekli işlemler yapıldı. Öte yandan bir yere gönderip de kaybolan evrakımız yok. Ancak bazı ek taleplerimizden henüz cevap alamadık. Diğer yandan alanın tahsisi aşamasında bazı engellerle karşılaşmıştık” diye konuştu.

TEMA Vakfı Asım Kocabıyık Biyolojik Çeşitliliği Koruma ve Bitkilendirme Proje Sahası’nın Gündoğan beldesi sınırlarında kalan bölgesinde bulunan çöplükten, Bodrum halkı gibi kendilerinin de şikayetçi olduğunu söyleyen Belde Belediye Başkanı İbrahim Bilgi de, “Bu çöplük maalesef 1920'li yıllardan itibaren kullanılan bir çöplük. O konuda şu anda yapabileceğimiz pek bir yok. Herkes yangının çıktığı noktayı çöplük olarak biliyor. Ancak yangının çıktığı nokta resmi evraklarla gözükmektedir, Türkbükü tarafından gelen bir yangın sonucu arazi yanmış, yanarken de çöplüğe sıçramış ve günlerce de yanmıştır. Gündoğan Belediyesi’nin tek başına bu çöplüğü kaldırma şansı yok. Bodrum Yarımadası'ndaki 25 binlik planlardan sonra, katı atıkla ilgili çalışmalar bittikten sonra zaten kalkacak'' dedi.

TEMA’nın proje sahasını etkileyen yangınların çıkışı ve rant kaygısı yönündeki iddialarla ilgili elle tutulur, dikkate alınması gereken bir belge olmadığını, bunların tamamen söylenti olduğunu kaydeden Gündoğan Belde Belediye Başkanı Bilgi, bu nedenle bu konuda bir şey söylemek istemediğini ifade etti.

“YANGINLAR HATA İLE ÇIKAN YANGINLARDIR”

TEMA’nın proje sahasının 85 hektarlık kısmının sınırları içerisinde kaldığı Göltürkbükü Beldesi Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar ise, rant amacıyla yangın çıkarıldığına ilişkin iddiaların doğru olmadığını söyledi. Bu konuda “Kesinlikle öyle bir şey yoktur” diyen Başkan Kaynar, şöyle konuştu: “Bir defa Gündoğan belediyesinin çöplüğünden ve bir defa da inşaat işçilerinin kaynak makinesinden yangın çıkmıştır. Ayrıca orası orman bölgesi ilan edilmiştir. Orman bölgelerinde inşaat yapılamaz. İddialar yanlıştır. Yangınlar hata ile çıkan yangınlardır. Art niyetli veya rant sağlama düşüncesi yoktur. Ama orası mutlaka ele alınmalı bu şekilde orada orman sahasını oluşturmamız çok zor ''

Yangınlar sonucunda büyük bir bölümü ağaçsız kalan, yer yer yangının izlerini taşıyan ağaçların bulunduğu, bazı kesimlerinde de yeni sürgünlerin olduğu bölge ile ilgili “Bu şekilde ağaçlandırılamayacağını hep söylemişimdir” diyen Başkan Kaynar, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü bölge rüzgar alan bir bölge. Tel örgü içerisine alınan bölgede baharda büyük otlar oluyor. Bu otlar temizlenmesi lazım. Rüzgarla gelen bir kıvılcım yangına neden olabiliyor. Orada bin, iki bin yıllık anız ağaçları vardı, yandı. Oradaki anız ağaçları çok önemli ve ender bulunan, korunması gereken bitki örtüsüdür”

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 17:29:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?