19
Mayıs
2024
Pazar
BODRUM - MUĞLA

Uluburun batığı geri döndü!

Muğla'nın Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nden New York'a götürülerek Metropolitan Müzesi'nde sergilenen 'Uluburun Batığı'ndan çıkarılan eserler, Türkiye'ye getirildi. 18 Kasım 2008'de açılan "Babil'in Ötesi: M.Ö. 2. Bin yılda Sanat, Ticaret ve Diplomasi' isimli sergideki eserleri 113 bin 65 kişinin ziyaret ettiği bildirildi.

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yılmaz yaptığı açıklamada "Buradan, Uluburun Batığı'ndan çıkarılan eserlerden 98 adet eserimiz gitmişti. Dün akşam saatlerinde eserler geri getirildi. Bugün kasalarını açmaya başladık.Yaklaşık 4 buçuk aylık bir süre sergilendiler. 113 bin 95 kişi ziyaret etmiş. Yaklaşık 5 bin katalog satılmış" dedi. Sergilenmek üzere eserlerin orijinallerinin istendiğinin altını çizen Yaşar Yıldız, "Eserler sağ salim getirildi. Bizim için batığın bütün eserleri önemli. Amerika'da sergilenen eserlere yoğun ilgi gösterilmesi bizleri de mutlu etti. Bodrum'da bulunan diğer eserleri de görmeye gelenler olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Eserlerin Bodrum'a getirilmesinde görev alan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden Arkeolog Okan Cinemre; Türkiye'den Bodrum ilçesi ile birlikte Konya, Kayseri, Çorum, Ankara ve İstanbul'dan toplam 6 müzeden 122 eserin sergide yer aldığını söyledi

ULUBURUN BATIĞI
Uluburun Batığı ve çıkarılan eserler ilgili bilgi veren Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yılmaz, "Uluburun, dünyadaki çok önemli bir eser grubunu temsil ediyor. Paranın olmadığı bir dönemde ticaretin nasıl yapıldığı yönünde bilgiler veriyor" dedi.

M.Ö. 14 yüzyılda Antalya'nın Kaş ilçesi Uluburun açıklarında battığı belirtilen geminin, 1982 yılında yaklaşık 45 metre derinlikte bulunarak, yükünün, 11 yıl süresince yaz döneminde devam eden çalışmalar sonucunda su altından çıkarıldığı belirtildi. Boyu 15 metre, eni ise 5 metre civarında olan geminin batığının ender batıklardan biri olduğu, eserlerin gün yüzüne çıkarılmasında 22 bin 400 dalış gerçekleştirildiği öğrenildi.

Müdür Yıldız, cam külçe, çanak, çömlek, mühürler, mücevherler gibi değerli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı Uluburun Batığı eserlerinden, Amerika'ya gidenler arasında altın kadeh ve Mısır Firavunu Akhenaton'un karısı Nefertiti'ye ait mühründe yer aldığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 23:55:56
Güncelleme :5 Nisan 2009 Pazar 00:19:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?