16
Haziran
2024
Pazar
BODRUM - MUĞLA

Uluslararası Bodrum Film Festivali sona erdi

Uluslararası Bodrum Film Festivali, dün akşam Hadigari Bar’da gerçekleştirilen Ödül Töreni ile sona erdi. Yoğun bir ilgi ile gerçekleştirilen kapanış töreninde, Bodrumlu sinemaseverler bir araya geldi. Kapanışta Festival Organizasyon Komitesi’nden Avrasya Sanat Kolektifi kurucusu Nadi Güler, Bodrum Belediyesi Halkla İlişkiler Müdiresi Damla Anter Tikriti, Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan ve Festival Organizasyon Komitesi üyesi, “Festivalimizi Geri İstiyoruz” Kampanyası sorumlusu ve Bodrum Ajans Yazı İşleri Müdürü Yiğit Uygur birer konuşma yaptılar.

Önceki yıllarda adını çevre filmleriyle duyuran Bodrum, geçen yıl başlatılan “Belgesel Film Festivali” deneyimiyle, bu yıl Uluslararası Bodrum Film Festivali olarak yoluna devam etti. 1-5 Haziran tarihleri arasında, Bodrum Belediyesi’nin, Avrasya Sanat Kolektifi ve Bodrum Ajans ile birlikte organize ettiği, Bodrum Marmara Koleji ve Cinemarin Sinemaları’nın destekleri ile gerçekleşen festivale Bodrum’daki yerel kurumlar ve STK’lar da sahip çıktı…

Belgesel Sinemacılar Birliği’nin katkıları ile oluşturulan Uluslararası Bodrum Film Festivali’nin açılışı, Bodrum Belediyesi’nin davet etmiş olduğu 55 kişilik Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın, Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi’nde 01 Haziran 2005 Perşembe akşamı verdiği “Film Müzikleri” konseriyle yapıldı.

Bodrum Film Festivali, kavramsal olarak belgesel sinemaya, kısa ve video filmlere daha yakın dururken Belgesel filmin sahiciliği, kısa filmin dinamizmi ve video filmlerin deneyselliğiyle kendine bir etkinlik alanı oluşturmayı hedefledi ve bu tip bir sanatsal sorumlulukla seyircileriyle buluştu.

Festival programında bazı özel bölümler de vardı; Sinema Bir Düş; Ahmet Uluçay… Ahmet Uluçay’ın çektiği kısa, uzun, belgesel ve deneysel filmlerinin toplu gösterimi yapıldı. Belgesel sinemada ise, Hasan Özgen’in ‘Portre’ bölümü yer aldı. Bu bölümde Ateşin Göçü, Zamanda Yürümek, Tarihe Dokunmak, Süha Arın’la birlikte yaptıkları Cennetin Bedeli ve bu yıl Milas için yaptığı Işık Ülkesi filmleri festivalde gösterildi. Ayrıca Bosna filmleri de, önemli bir perspektif sundu bu yıl film festivalinde.

Son dönem Türk belgesellerinden Belmin Söylemez’in 34 Taksi’si, Melis Birder’in Onuncu Gezegen’i, Hilmi Etikan’ın Ruhi Su Belgeseli, Raşit Demirtaş’ın Buzlar Çözülünce’si, Kazım Öz’ün Uzak’ı, Bingöl Elmas’ın Ağustos Karıncası festival programında yer aldı. Ayrıca son dönem Türk kısa filmlerinin en iyi örnekleri de izleyicinin karşısına çıktı; Deniz Buga’nın Uyku’su, Mehmet Ercan’ın Çelik Çomak’ı, Didem Erayda’nın Ziyaret’i, Aysim Türkmen ve Erkin Peprek’in Kapital-İstanbul’u, Fatih Kızılıgök’ün Toz’u, Arinsu Arslan’ın Kırıntı’sı ve grup yönetimiyle gerçekleşen Doğuştan Lider bu filmlerin arasında yer aldı…

Festivalde müzik temasının öne çıkması programı daha da zenginleştirdi; Godard’ın Müziğimiz, Mihriban Tanık’ın Maçahela Şarkıları, Nedim Hazar’ın Burhan Öçal - Trakya All Stars’ı bunlardan bazıları… 11 ülkeden 48 filmin gösterildiği Bodrum Film Festivali ayrıca ulusal basından gelen birçok sayıda önemli editör ve eleştirmeni de ağırladı.

Geçen yıl Süha Arın’a verilen “Sinema’da Ölümsüzlük” ödülü bu yıl, geçtiğimiz günlerde yitirdiğimiz Ömer Kavuk’a verilirken ödül, Belediye Başkanı Mazlum Ağan tarafından Radikal Gazetesi yazarı Erkan Aktuğ ve Birgün Gazetesi yazarı Cüneyt Cebenoyan’a; Karpuz Kabuğun’dan Gemiler Yapmak adlı filmi ile dünya çapında başarılar kazanan Ahmet Uluçay’a “Sinema Bir Düş” ödülü Marmara Koleji Müdürü Ömer Çekmeceligil tarafından, Alin Taşçıyan’a verilirken, Belgesel Sinema’da Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı ile tanıdığımız Hasan Özgen’e ise “Belgesel Sinema Ödülü”nü Bodrum Ajans sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Demircan Türkdoğan verdi.

Ayrıca Festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen ve destek veren tüm kurum ve kuruluşlara da Teşekkür Belgeleri takdim edildi. Maltepe Üniversitesi-Hakan Aytekin, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği-Bülent Bardak, Bodrum Belediyesi Nürol Kültür Merkezi Teknik Sorumlusu Muzaffer Çakmak,Marmara Koleji-Ömer Çekmeceligil, Muğla Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri, Quicksilver, İskandil Otel, Milta Corolia, Cinmarine Sinemaları, Hürtop, Kedi Müzik Kulübü, Ada Digital, Hadigari, Botim, ÇYDD, Bodrumlu Gönüllüler Derneği, Bodrum Habitat Çevre Kozası, Bodrum Doğa Sporları Derneği, Marina Xerox, Bodrum Belediyesi Matbaası’na ve web tasarımını yapan Yiğit Geridönmez’e Teşekkür Belgeleri verildi.

Festivali izlemek üzere Bodrum’a gelen değerli ulusal basın temsilcileri (Milliyet Gazetesi-Alin Taşçıyan, Radikal Gazetesi-Erkan Aktuğ, Birgün Gazetesi-Cüneyt Cebenoyan, Ankara Sinema Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Euroimage Türkiye Temsilcisi Ahmet Boyacıoğlu, Ankara Sinema Derneği Sanat Yönetmeni Başak Emre,Gezi-Roll ve Ekspress Dergisi-Pınar Öğünç, Aktüel Dergisi-Alper Bahçekapılı, Sinema Dergisi-Sinem Erdine İsmen, Ankara-İzmir TRT Televizyonu ve Teknoloji Channel) ile Festival Program Editörü Necati Sönmez’e ve Belgesel Sinemacılar Birliği adına Bingöl Elmas’a da katkılarından dolayı teşekkür edildi.
Gecede Nedim Hazar’ın Burhan Öcal & Trakya All Stars Filmi gösterildi ve Fatih Akın’ın “İstanbul Hatırası” Filminin Soundtrack’i ile Yiğit Uygur’un hazırladığı “Festivalin Perde Arkası” başlıklı slayt gösterisi yer aldı.

Bodrum’da uzun soluklu bir sinema vizyonu oluşturmayı hedefleyen oluşum, Kasım ayında ise 11. Avrupa Gezici Film Festivali’ni Bodrumlu sinema severlerle buluşturmak amacıyla çalışmalarise başlamış bulunuyor.

 

Bodrum Ajans
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2005 Salı 11:05:28
Güncelleme :7 Haziran 2005 Salı 16:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?