26
Mayıs
2024
Pazar
BODRUM - MUĞLA

Yel değirmenleri turizme kazandırılıyor

Muğla'nın Bodrum ilçesi Haremtan Tepesi mevkiinde bulunan tarihi 8 yel değirmeninden, restorasyon çalışması tamamlanan bir değirmenin törenle açılışı gerçekleştirildi.

Gümbet ile Bodrum kent merkezi arasında, çevresindeki koylara hakim bir tepede bulunan ve özel mülkiyette olan tarihi yel değirmeninde, yüksek mimar ve restorasyon uzmanları Sinan Akyurtlaklı ile Şerife Türk Derin tarafından sürdürülen restorasyon çalışmaları tamamlandı. Özgün, değirmenin detayları ile aslına uygun olarak sahibi olan Sezen Haraccı Sümer Haraccı çifti tarafından restore ettirildiği kaydedildi.

Değirmenin açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, yel değirmenlerinin kentin en güzel noktalarından birinde bulunduğunu söyledi. Bodrum'un turizmi için önemli olduğunu belirttiği yel değirmenlerinden birinin restore edilmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade eden Kocadon, "Restore edilen değirmen, Bodrum'un tanıtımına da büyük katkı sağlayacak. Buradaki değirmenlerden şimdilik biri restore edildi ancak bir başka değirmen sahibinin de bu konuda müracaatı oldu. Değirmenlerimizi turizme kazandırmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ise, projesi ilçe kaymakamlığı tarafından Bodrum Mimarlar Odası'na hazırlattırılan değirmenle ilgili, "Bu değirmenler kültür varlıklarımız. Bodrum'un turizmine de katkı sağlayacak olan bu değirmenlerin, Bodrum'da belli yaş üzerindekilerin kursağında lokması var. Değirmenler Bodrum'un manzarasına da ayrı bir değer katıyor" diye konuştu.

Yel değirmenlerinin kültür hazinesi olduğunu söyleyen, restorasyon çalışmalarını yürüten Yüksek Mimar Şerife Türk, "Kendi hallerine bırakırsanız zaman içinde yok olup gidecekler. Ama biz bunları özgün detayları ile, insanlara gösterebilmek, değirmeninin nasıl döndüğünü, nasıl çalıştığını anlatmak için bu işe başladık" dedi.

Değirmenin restorasyonu için geçtiğimiz yıl eylül ayında projeleri çizildiği, koruma kurulu onayı ile çalışmalara başlanıldığı ve atölye çalışmalarının yaklaşık 4 ay sürdüğü belirtildi. Restore edilen değirmenin açılışında Haraccı çifti ile birlikte katkıda bulunanlara plaket verildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 23:03:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?