17
Haziran
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

Kale baleye teslim

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü organizasyonuyla, tarihi Bodrum Kalesi’nde 3. Bodrum Uluslararası Bale Festivali düzenleniyor.

14 - 28 Ağustos 2005 tarihleri arasında Bodrum Kalesi’nde düzenlenecek Festival’de, ikisi yabancı topluluk olmak üzere toplam beş etkinlik sanatseverlerle buluşacak.

İlk iki festivalin, başta yerel izleyiciler olmak üzere, yabancı izleyicilerden de beklenilenin üzerinde ilgi görmesi ve sahnelenen her eserin günler öncesinden biletlerinin tükenmesi, bugüne dek turizm ile anılan Bodrum ve Bale Festivali için umut veriyor.

'Karışık Hisler'

Festival’in 14 Ağustos’taki açılış temsili, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün sahneleyeceği, “Karışık Hisler” adlı bale eseri ile yapılacak.

Festival’de dünya prömiyeri gerçekleştirilecek ve böylece ilk kez seyirci ile buluşacak eserin koreografisi, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Sanat Danışmanı Mehmet Balkan’a ait.

Philip Glass ve J. S. Bach’ın müziklerinin kullanıldığı, iki bölümden oluşan eseri Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Bale Başkoreografı Lale Balkan sahneye koyuyor.

Kirov bale yıldızları Bodrum Kalesi'nde

Bodrum, 18 Ağustos’ta “Kirov Bale Yıldızları”nı ağırlıyor. Dünya dans arenasında başarılı kariyerleri ile tanınan dansçılardan oluşan bale yıldızları; Kuğu Gölü, Oyuncak Peri, Çiçek Balesi, Fındıkkıran, Taras Bulba, Gülün Hayali, Arlekinada, Manon, Lescaut ve Don Kişot balelerinin sevilen bölümlerinden oluşan karma bir program ile izleyici karşısına çıkacak.

1860 yılında kurulan, aynı zamanda hem ülkesinde hem de yurtdışında temsiller yapabilen, bünyesinde 3 ayrı orkestra ile toplam 2000 sanatçının faaliyet gösterdiği ünlü Rus topluluk, 25 kişilik seçkin bir grupla Türkiye’ye geliyor.

Mariinsky Tiyatrosu Kirov Balesi her yıl ‘Uluslararası Bale Yıldızları Festivali’ de düzenlemekte. Dünyanın hemen her yerinde başarılı temsiller vermiş, büyük başarılara imza atmış ve klasik bale sanatında bir ekol olarak tanınan Mariinsky Tiyatrosu Kirov Balesi, eşsiz müzikler ve mükemmel bale eserleriyle, iki saat boyunca izleyicilere tadına doyulmaz bir gece yaşatacak.

21 Ağustos 2005 tarihinde; Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü başarılı koreograf Uğur Seyrek’in ‘Kontrast’ adlı balesini Bodrumlu sanatseverlerle buluşturuyor.

Tek perdelik modern balede, J. S. Bach, W. A. Mozart, J. Adams, P. Glass, U. Şillier ve J. Cage’den müzikler kullanılıyor. Günümüz insanının yoğunluğunu, hız ve direnç sınırlarını sorgulayan ‘Kontrast’ balesi, mücadele eden insanı anlatıyor.

Eser; video prodüksiyon ve şiirsel anlatım eşliğinde, alışılmışın dışındaki sahne düzenlemesiyle dikkat çekerken, dansçının fiziksel performansını en üst seviyede kullanabilme başarısını da ortaya koyuyor. Dışavurumcu, isyankar ve samimi bir çizgiyle ortaya çıkan ‘Kontrast’, izleyicinin yaşama farklı bir açıdan bakmasını sağlıyor.

‘Carmina Burana’

Carl Orff’un baş yapıtı ve etkileyici eseri ‘Carmina Burana’, bu kez bir perdelik bale eseri olarak 25 Ağustos’ta sanatseverlerle buluşuyor. Eserin koreografisi dünyaca ünlü koreograf Youri Vamos’a ait.

Eserde; bale sanatçılarının yanı sıra soprano Gülgez Altındağ, bariton Kevork Tavityan ve tenor Timur Doğanay da görev alıyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün geçtiğimiz yıllarda repertuarına aldığı ve seyircinin büyük beğenisini toplayan “Carmina Burana”nın sözlerini, Ermiş Benoit manastırından bulunan şiirlerden derlenmiş dizeler oluşturuyor.

Eserin bale versiyonu, esin kaynağını şarkıların içeriğinden bağımsız olarak yalnızca müzikten alıyor. Eserde insanoğlu’nun doğanın yasalarına aykırı tutumu işleniyor.

'Bocca Tango' ile kapanıyor

3. Bodrum Uluslararası Bale Festivali, 28 Ağustos 2005 tarihinde ünlü Arjantinli grup “Bocca Tango Maipo”nun muhteşem gösterisi ile bir sonraki seneye kadar sanatseverlere veda edecek.

Dünyanın en ünlü sahnelerinde dans etme başarısını yakalayan, seyircileri kendine has tekniği ve yorumu ile büyüleyen Julia Bocca ve grubu Bodrumlu sanatseverlere Arjantinli dansçıların estetiğini ve mükemmelliğini gösterecek.

Sayısız altın madalyaya sahip ve pek çok açık hava festivalinde dans etmiş grup gösterilerini, Wim Mertens, Frank Sinatra ve Astor Piazzolla’nın besteleri ve şarkıları eşliğinde sunacak.

Bodrum Kalesi’nde 21.30’da başlayacak temsillerin biletleri 20 YTL’den satışa sunuldu.

3. BODRUM ULUSLARARASI BALE FESTİVALİ
14 - 28 AĞUSTOS 2005 / BODRUM KALESİ

14 Ağustos 2005 Pazar saat: 21.30
KARIŞIK HİSLER
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü / ANKARA

18 Ağustos 2005 Perşembe saat: 21.30
KIROV BALE YILDIZLARI
Kirov Bale Topluluğu

21 Ağustos 2005 Pazar saat: 21.30
KONTRAST
Antalya Devlet Opera Balesi Müdürlüğü / ANTALYA

25 Ağustos 2005 Perşembe saat: 21.30
CARMİNA BURANA
Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü / İSTANBUL

28 Ağustos 2005 Pazar saat: 21.30
BOCCA TANGO MAIPO
Julia Bocca / ARJANTİN


Bilgi için:
0.252. 313 27 89 - 0.312. 310 09 71

NTV-MSNBC
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2005 Perşembe 10:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?