2
Haziran
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Myndos'un gizli kalmış tarihi gün yüzüne çıkıyor

Bodrum'un Gümüşlük Beldesi'nde Koruma Amaçlı İmar Planı'nı tamamlanmasının ardından kazı, restorasyon ve röleve çalışmalarına başlandı. Antik kent Myndos'taki kazı çalışmaları ortaya çıkan üç tarihi mezarda devam ediyor.

Myndos Kazısı, Konya Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığındaki 5 kişilik uzman kadro ile gerçekleştiriliyor. Mezar kazılarında, yüzeyden gözyaşı şişeleri ve insan kemikleri çıktı. Myndos Kazısı'nın ana sponsorluğunu Gümüşlük Belediyesi üstlenirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise maddi destek sağlıyor. Belediye Başkanı Mehmet Ülküm, tarihi zenginliklere sahip Gümüşlük'te ilk defa resmi kazı çalışmalarının başlatıldığını belirterek, "Beldemizin koruma amaçlı imar planını tamamladık ve tüm onayları aldı. Bundan sonra kentimizin gizli kalmış tarihi yüzünü ortaya çıkarmak için uğraşacağız" dedi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, beldenin kültür turizmine oldukça elverişli olduğunu söyledi. Amaçlarının beldedeki acilen kurtarılması gereken alanlarda çalışmaları tamamlamak olduğunu belirten Şahin, 15 Eylül'e kadar aralıksız çalışacaklarını belirtti. Gümüşlük Belediyesi bir ilki gerçekleştirerek "Hem Koruyacağız, Hem Kullanacağız" sloganıyla, 62 tarihi evin restorasyon ve röleve çalışmasını da yapacak. Kocaeli Üniversitesi ile protokol imzalayan Gümüşlük Belediyesi, evlerin proje çalışmalarını da üstlendi. Tescillenen evler, ev sahibinden hiç maddi talepte bulunulmadan projelendirilecek.

Kocaeli Üniversitesi'nden 3 profesör ve 15 kişilik ekip ise evlerdeki çalışmaları yürütüyor. İsteyenlere yıllık yüzde 4 faizle 10 yıl vadeli Toplu Konut İdaresi'nden kredi de sağlanacak. Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Ülküm, beldeyi her anlamda koruma altına aldıklarını ancak bunu yaparken yaşayanlara zorluk çıkarmadıklarını dile getirdi. İmar planında yoğunlukları Gümüşlüklerin rahatlıkla kullanabilecekleri şartlarda ayarladıklarını dile getiren Başkan, Ekim ayından temeli atılacak arıtma tesisi ile de çevre kirliliğinin önüne geçeceklerini vurguladı. Başkan Ülküm, "Koruyacağız diye vatandaşımızı mağdur etmiyoruz. Kullanırken koruyacağız. Bu sebeple Gümüşlük halkı elini cebine atmadan ve kapı kapı dolaşmadan evini hem tarihe uygun, hem de kullanılabilir hale getirecek" dedi.

Beldede başlatılan tarih ve kültür atağının 3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2005 Cuma 18:15:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?