30
Mayıs
2024
Perşembe
MİLAS - MUĞLA

1 vagon maliyetine 6 vagon

Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Muğla’nın Milas ilçesinde sendika olarak Türkiye’yi demiryolu ulaşımında dışarıya bağımlılıktan kurtaracak bir proje geliştirdiklerini açıkladı. Güzel, dışarıdan alınan 1 vagon maliyetine, 6 vagon üreteceklerini belirtti.


Türkiye’nin ithal ettiği 1 vagon maliyetine yüzde yüz yerli sermayeyle 6 vagon üretecek bir proje hazırladıklarını müjdeleyen Genel Başkan Nazmi Güzel, vagonların ithal edilenlerden daha üst kalitede olacağını söyledi. Türk mühendisinin, Türk teknisyenin, Türk teknolojisinin ve yüzde yüz yeni bir üretim modeli ile vagon üretileceğini belirten Güzel, “Atalarımız demiş ya herkes kendi kapısının önünü temizlesin diye. Biz de kendi hizmet kolumuzla başkalarının, o devlerin gelip yeniden yapılandırmada demir yollarını istila etmemesi için biz bu üretimi yapmak zorundayız. Öz güvenini kaybetmiş bir toplumda bunun ilaç gibi geleceğine inanıyorum.
Çok farklı bir ekonomik modeldir. Demiryolu aracı yapıyorsunuz çok pahalı bir arge bu. Geçen 80 yılda hiçbir bir iş adamı buna cesaret edememiş. Bu proje neticeye ulaştı. Bu ülkede millet kendisine doğru bir yol gösterirse ilerler, elinden geleni yapar. Bizim dışardan paraya ihtiyacımız yoktur. Bugün dışardan alınan vagonlara bakıyoruz 4 trilyon lira. Lokomotifler 5 trilyonun üzerinde. Bir vagona karşılık biz 6 vagondan oluşan seti yapıyoruz. İki treni yan yana getirdiğimizde Türk milleti kendinin yaptığının ne kadar kaliteli olduğunu görecek. Almanlar, İspanyollar, İtalyanlar, Çinliler, Koreliler şu anda grup halinde Türkiye’de görüşmeler yapıyorlar. İstedikleri görüşmeyi yapsınlar. Yeni teknolojiyle birlikte Ankara’dan İstanbul’a bir yolcunun maliyeti 1 YTL. Yani siz 10 YTL yolcu taşırsanız büyük kâr etmiş olursunuz” dedi.


Türk Ulaşım – Sen olarak dışardan alınan eski teknolojik ulaşım ürünlerinden Türkiye’yi kurtarmak istediklerine işaret eden Güzel, önümüzdeki günlerde geniş bir basın toplantısıyla vagonları tanıtacaklarını kaydetti. Güzel, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de ulaşımın gerçekleriyle karşılaşıldı. Demir yolları üzerinde yoğun bir çalışma var. Bu konuda hükümetin de çalışmaları var. Bu konuda gayretler var gerek yurt dışından gerekse yurt içinden. Demir yolları tekelinin ortadan kaldırılması için yapılan birtakım çalışmalar var. Bu yüzden yabancılarda ülkemize akın ederek bu sahayı kapmak istiyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu alanda 20 milyar dolarlık bir yatırım olacak. Türk Ulaşım Sen olarak biz dışardan alınan ve eski teknolojiden kurtulmak istiyoruz. Kendi aracımızı kendimiz yapacağız. Basın bunu gördüğü zaman yer yerinden oynayacaktır”

iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 12:17:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?