19
Mayıs
2024
Pazar
MİLAS - MUĞLA

Bafa Gölü'nü kurtarma operasyonu

Çevre ve Orman Bakanlığı ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın öncülüğünde hazırlanan “Bafa Gölü’nün Akılcı Kullanımı Projesi” Muğla’nın Milas ilçesinde tanıtıldı. Kirlilik oranı artan gölün kurtarılması için ilk aşama olarak tüm ayrıntılarıyla sorunlar belirlendi. Toplantıya Bafa Gölü’nün bir kısmının sınırlarının bulunduğu Söke ilçesi ve Aydın’dan büyük ilgi görülürken, en büyük kısmını içeren Milas’tan toplantıya yeterli ilgi gösterilmedi. Toplantıda Milas’ı yalnızca İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, Milas Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, Ziraat Bankası Müdürü Halli Rifat Değirmenci, ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Fatih Abban ve Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcisi Duran Özkaya katıldı.


Doğal Hayatı Koruma Vakfı Su Kaynakları Programı Alan Koordinatörü Çağrıdeniz Eryılmaz, Bafa Gölü’nde yaşanan sorunlar ve projeyle ilgili bilgiler verdi. Bafa Gölü’ndeki kirliliğin çözümünde yerel halkın yaklaşımının çok önemli olduğunu ifade eden Eryılmaz, Doğal Hayatı Koruma Vakfının, Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte yaptığı çalışmada Bafa Gölü'nün akılcı kullanımıyla ilgili projenin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Eryılmaz, “Bafa Gölü’nün başlıca sorunu kuruma ve kirliliktir. Aşırı ve plansız tarımsal sulama, göldeki su seviyesini düşürmektedir. 2007 yılı itibariyle iklim değişikliğin de etkisiyle göl küçülmektedir. Gölün küçülmesi, balıkçılık ve turizm gibi yöre halkı için önemli gelir getirici etkinlikleri de olumsuz etkilemektedir. Gölün kurtulması için yöre çiftçisi ve balıkçısı ile birlikte planlı şekilde hareket etmek zorundayız” dedi.


Doğal Hayatı Koruma Vakfı olarak bir süre önce çalışma yaptıkları Konya Beyşehir Gölü, Tuz Gölü, Eğirdir Gölü ile ilgili yürütülen projelerin olumlu sonuçlarının alınmaya başlanıldığını anlatan Eryılmaz, “Ulusal su politikamız ve yasamızın olmayışının sıkıntısını her geçen gün daha da çok yaşamaktayız” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 15:31:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?