19
Mayıs
2024
Pazar
MİLAS - MUĞLA

Dibekdereliler isyan etti

Geçimini düğünlerde davul-zurna çalarak sağlayan Dibekdereli çalgıcılar, mükellefliklerinin basit usulden “müzisyene” çevrilmesi ile daha çok vergi vermek zorunda kaldı. Bu duruma isyan eden Dibekdereliler, davul-zurna kültürünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizerek yetkililere seslendi.

Davul-zurna sesinin eksik olmadığı Dibekdere köyü, son günlerde derin bir sessizliğe büründü. Davul-zurna çalarak yaşamlarını sürdüren köy halkı, mükellefliklerinin basit usulden “müzisyene” çevrilmesine tepkili. Mükellefliklerin ‘müzisyen’ olarak değiştirilmeden önce basit usulden alınan vergilerin sadece belli başlı zurnacılardan alındığını iddia eden bazı zurnacılar, durumun değiştiğini ve geçmiş yılların vergisinin hesabının sorulduğunu idda ettiler.

Milas Nefesli Telli Vurmalı Sazları Çalanlar ve Muğla Zeybek Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dursun Girgin, zurnacıların birçoğunun durumunun iyi olmadığını ve geçimini devletten aldığı yardımla sürdürdüğünü belirterek, zurnacıların bu vergi yükünü kaldıramayacağını söyledi.

Gelir vergisinden duyduğu sıkıntıyı ve endişeyi zurnacılar adına dile getiren Başkan Girgin: “Dibekdere köyünde yaşayan ve geçimini yaz aylarında düğünlerde çalgıcılık yaparak sağlayan zurnacılar bu vergi yükünü kaldıramaz. Zaten halkımız devletten aldığı yiyecek, yakacak yardımlarıyla ayakta duruyor. Bu basit usulden alınan vergiye bir lafım yok. Ama mükellefimizin ‘müzisyen’ olarak değiştirilmesi daha çok vergi vermemize neden oldu. Herkes tedirgin durumda kahve köşelerinde oturmaya ve derin derin düşünmeye başladı. Bu konuda gereken düzenlemenin yapılmasını istiyoruz zurnacılar olarak. Aksi takdirde Dibekdere köyüne özgü davul-zurna kültürü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak” dedi.

GEÇMİŞ YILLARIN VERGİLERİ DE İSTENİYOR
Zurnacıların biriken ve ağırlaşan gelir vergisini ödeyemeyeceğini söyleyen Girgin: “İstanbul’da ya da ülkemizin başka yerlerinde yerel çalgıcılıktan geçimini sağlayan diğer vatandaşlardan böyle bir vergi alınmıyor. Bu verginin bizden alınması haksızlıktır ve yanlıştır. Ayrıca geçmiş yılların vergisi de istenmekte bizden. Hepimiz şaşkınız. Şoktayız. Ağırlaşan ve biriken vergi bizi zurnaya küstürdü. Bu durum düzeltilmeli ve Milas’ın kültür mozaiğinin en özgün taşı olan davul-zurna geleneğini devam etmeli. Yetkililerimizin sağduyulu davranmasını ve zurnacılara sahip çıkmalarını istiyoruz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 16:08:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
caner yıldız IP: 78.173.228.xxx Tarih : 31.01.2010 16:01:32

ben  muğla  dalamandan caner bende  davul zurnayı çok  severim   davul zurnamız  yok  olmasın  davul  zurna  ege  kültürüdür ona  herkes sahip  çıkmalı