1
Haziran
2024
Cumartesi
MİLAS - MUĞLA

Hayvan hırsızlıklarına karşı uyarı

JANDARMADAN HAYVAN HIRSIZLIKLARINA KARŞI UYARI

Milas’ta son zamanlarda artış gösteren büyükbaş hayvan hırsızlıklarının önüne geçilmesi amacıyla jandarma besi ahırı işletme sahipleri ile çiftçileri uyardı.

Milas İlçe Jandarma Komutanlığı hayvan hırsızlıkları konusunda köy muhtarları ve yerel basın aracılığıyla besici ve çiftçilere uyarıda bulundu. Hayvan hırsızlıklarına karşı jandarma sorumluluk bölgesinde, kaçakçılık ve organize suçla mücadele ve istihbarat timleri destekli olarak jandarma devriye sayısının artırıldığı belirtildi. Hayvancılık yapan vatandaşların alacakları basit ve etkili tedbirlerle hayvan hırsızlıklarının önüne geçilebileceği dile getirildi.

Milas’ın Kırcağız ve diğer çevre köylerinde üreticilere, köy kahvehanelerinde hırsızlıklara karşı alınabilecek önlemlerle ilgili bilgi aktarıldı. Konuya dikkat çekmek için kahvehanelere, afiş asıldı. Jandarma ekipleri, köylülere ahırlarda kullanılabilecek bazı alarm sistemlerini de ücretsiz olarak hediye etti.

Jandarma tarafından yapılan açıklamada, hayvan sahipleri ile besicilik yapan işletme, ahır, ağıl sahiplerinin hırsızlık olaylarına karyı alması gereken tedbirler şöyle sıralandı; “Ahır, ağıl ve besihanelerin ana yollar ve tali yolların kenarına kurulmamasına dikkat edilmelidir. Hayvan sevklerinde mutlaka menşe şahadetnamesi alınması alışkanlık haline getirilmeli. Bölgede dolaşan şüpheli araçların plakası ve şahısların eşkâllerini Jandarmaya bildirmelidirler. Hayvanların emanet edildiği çobanlar seçilirken çok dikkatli ve titiz davranılmalı. Çevrede ve köylerde avcı, pazarlamacı ve tüccar görünümündeki kişilere dikkat edilmeli, bilgi toplamak amacıyla gelmiş kötü niyetli kişiler olabileceği unutulmamalıdır. Genellikle 24.00-05.00 saatleri arasında ve görüş şartlarının kötü olduğu hava şartlarında hırsızlık yapıldığı dikkate alındığında bu saatler arasında mümkünse hayvanları kontrol etmelidirler. Jandarmaya ne kadar çabuk haber verilirse suçlulara o kadar kolay ve çabuk ulaşılacağı unutulmamalıdır. Ahırların kapısı mutlaka kaliteli, sağlam ve kolaylıkla açılmayan bir kilit ile kilitlenecektir. Küçükbaş hayvanlar silinmeyecek şekilde boya vb. işaretlenecektir. Hayvan sahipleri; hayvanlarını, arazi ve meralara başında çoban olmadan kesinlikle başıboş bırakmayacak, yabani hayvan saldırıları ile hırsızlardan korumak maksadıyla mümkünse mutlaka köpek beslenecektir. Ağıl, çiftlik ve besihanelerin kenarları dikenli tel/kafes tel vb. çit ile çevrilecek, giriş kapısı önüne ve çevresine yeterli çevre aydınlatma sistemi mutlaka kurulacak ve geceleri bu ışıklar yanık bırakılacaktır”

JANDARMADAN HAYVAN HIRSIZLIKLARINA KARŞI UYARI
JANDARMADAN HAYVAN HIRSIZLIKLARINA KARŞI UYARI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2011 Cumartesi 20:58:05
Güncelleme :20 Haziran 2011 Pazartesi 17:02:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?