19
Mayıs
2024
Pazar
MİLAS - MUĞLA

İlçaçsız çilekler piyasada

Muğla’nın Milas İlçe Tarım Müdürlüğü’nce alternatif üretimlere yönelik SRAP projeleri kapsamında ilaçsız olarak yetiştirilen çilekler, Milas Kaymakamı Şahin Aslan ve beraberindeki daire amir ve müdürleri tarafından incelendi.

Milas Kaymakamlığı’nın olur ve destekleriyle, Milas İlçe Tarım Müdürlüğü’nün alternatif üretimlere yönelik SRAP projeleri kapsamında çeşitli projeler hazırlandı. Bu projeler bazında çiftçilerin ekonomik gücünü yükseltmek, gerekse bölge ve yurt ekonomisine katkıda bulunmak için üreticilere 2002 yılından bugüne kadar incir, zeytin, bağ, çilek, enginar, bodur elma, bodur armut, bodur kiraz üretimlerine yönlendirmek için projeler gerçekleştirildi.

Bu projelerden biri olan çilek üretim projesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu Başkanlığı ile koordineli çalışılarak 2008 yılı ocak ayında hazırlanan projelerle onaylanarak uygulamaya geçildi. Çilek üretimi Bahçeburun köyünde; Mehmet Emin Turgut, Gülsüm Nazilli, Mehmet Pehlevan, Mustafa Görgülü ve Hüseyin Turgut, Dibekdere köyünde ise Aysel Turhan tarafından gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili olarak Milas Kaymakam Şahin Aslan; “Üreticilerimizin çilek bahçelerinin yapımında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın katkıları olmuştur. Çiftçilerimiz iyi bir uygulamayla bunu hayata geçirmişler. Sosyal amaçlı projeler kapsamında bu tür desteklere devam etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

Projelerin girdileri olan sera naylonu, malç ve damlama boru Milas Merkez Tarım Kredi Kooperatifinden temin edildiğini, proje için gerekli olan 30 bin adet Frigo Çilek Fidesi Aydın ili Sultanhisar ilçesi Atça Beldesi’nden temin edilerek üreticilere teslim edildiğini kaydeden Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, alt yapı hazırlanarak fide dikimlerinin gerçekleşmesiyle projenin 1. aşaması tamamlandığını, 2. aşama ile bakım ve besleme, sera kurumu gerçekleştirilerek 3. aşama ile 2009 yılı nisan ayında çilek hasadına başlandığını ve böylece projenin hedefine ulaştığını belirtti.

Bu projenin 18 bin 130 TL bütçeyle hazırlandığını, bunun 16 bin 844 TL’sinin proje yatırım gideri olarak kullanıldığını ifade eden Akay, bu yatırımla Milas’taki SRAP kaynaklı çilek üretim tesislerinin 18 dekar, çiftçilerin öz kaynakları ile oluşturduğu 90 dekar çilek tesisleri ile birlikte toplam 108 dekar çilek üretim alanı oluştuğunu söyledi.

Akay: “Sosyal Yardımlaşma Fonlarından 2008 yılında 6 dekar çilek bahçesi tesis ettik. Bunun 5 dekarı her bir çiftçide 1 dekar olmak üzere 5 çiftçi Bahçeburun köyünde bulunuyor. 1 dekarı da Dibekdere köyünde. Temmuz ayında toprakla buluştu şu anda da üretime başlandı. Çileğin kilogramının 2-3 TL arasında satılıyor. Dekardaki verimimiz 5-6 ton arasında. Çiftçimizin kazancı bizim tahminlerimize göre gayet iyi” şeklinde konuştu.

Üretimden memnun olduklarını belirten çiftçi Hüseyin Turgut çileklerin İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri gözetiminde yetiştirildiğini, çileklerde hiçbir zirai ilaç kullanılmadığını beyan etti.

iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 09:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?