19
Mayıs
2024
Pazar
MİLAS - MUĞLA

Köylü kadınlara mikrokredi

KÖYLÜ KADINLARA MİKROKREDİ DESTEĞİ

Milas’ın Çomakdağ Kızılağaç köyünde bez bebek üreten kadınlara mikrokredi desteği verildi.

Türkiye’de ilk kez 2003 yılında Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül tarafından gündeme getirilen mikro kredi projesi Dünya Bankası’nın 500 milyon dolar kredi vermesi ve Başbakanlığında ek olarak 130 milyon dolar bütçe ayırmasıyla hayata geçirilmişti.

Dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulanmalarına imkân sağlayan teminat ve kefalet istenmeden verilen mikro kredi dağıtımı Muğla’da devam ederken, Milas’ın Çomakdağ köyünde 33 bayana mikrokredi verildi. Çomakdağ Kızılağaç köyünde düzenlenen mikrokredi dağıtım töreninde yöresel giysileri ile kredilerini alan bayanlar, birbirlerine kefil oldular. Daha çok ev hanımlarının bir araya gelerek aldıkları mikrokredi ile aile bütçesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

250’NİN ÜZERİNDE BAŞVURU VAR

Çomakdağ Kızılağaç köyündeki mikrokredi dağıtım töreninde konuşan Muğla valisi Dr. Ahmet Altıparmak, “Mikro Kredi geldiği zaman ilk önce Çomakdağ’a vereceğimizi söylemiştik. İl Genel Meclisimizin tahsis ettiği parayı yapılan protokolle ilgili vakfa aktardık. Aktardığımız para aslında çok büyük para değil, ama bazen o paralarla o kadar güzel işler yapılıyor ki. Dağıtacağımız paralar bin lira iki bin lira gibi paralar. Bu paralar birbirlerinin kefaleti ile verildiği için daha sonra geri ödeniyor. Değişik illerde bu paralarla inanılmaz güzel şeyler yapıldı. Şu an itibariyle 250’inin üzerinde başvuru var. Halende başvurular devam ediyor. Bu paralar verilirken dil, din, ırk ve siyasi gibi hiçbir ayrım yapılmıyor. Sadece ihtiyacı olanlara veriliyor. Pozitif bir bakış açısıyla da öncelik bayanlara veriliyor. Umarım bu paraları güzel işlerde kullanırsınız. Bazen bile en küçük bozuk paralara ihtiyacımız olabiliyor. Mikro Krediler herkese hayırlı olsun” dedi.

MİKROKREDİ NASIL ALINACAK?

Mikrokredi almak için, teminat ve kefil gerekmiyor. Aynı mahallede oturan ekonomik ve sosyal şartları taşıyan beş kadının bir araya gelmesi sonucu oluşturulan grup üyelerine ayrı ayrı her birine kredi verilecek. Kredi talebinde bulunan ev hanımlarına ilk yıl için Mikrokredi miktarı 100 TL ile 700 TL arasında. Ancak kredi alan kadının girişimcilik ruhu ve potansiyeli göz önüne alınarak bu rakam arttırılabiliyor.

TAKSİTLERİN ÖDENMESİ

Türkiye Grameen Mikrokredi Projesinden faydalanan kadınlar, alınan kredi miktarlarına göre, ödeyecekleri haftalık taksitler, 100 TL’lik kredi sonrası haftada hizmet maliyeti ile birlikte 2,5 TL, 200 TL kredi alan 5 TL, 300 TL kredi alan 7,5 TL, 400 TL kredi alan 10 TL, 500 TL kredi alan 12,5 TL, 600 TL kredi alan 15 TL, 700 TL kredi alan ise haftalık hizmet maliyeti ile birlikte haftada 17,5 TL geri ödeme yapacak.

Türkiye Grameen Mikrokredi Projesinden faydalanmak isteyen ev hanımları, Muğla’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı hizmet binasında bulunan Muğla Şubesi’ne başvurmaları gerekiyor.

KÖYLÜ KADINLARA MİKROKREDİ DESTEĞİ
KÖYLÜ KADINLARA MİKROKREDİ DESTEĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2010 Çarşamba 13:32:04
Güncelleme :12 Mayıs 2010 Çarşamba 23:18:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?