31
Mayıs
2024
Cuma
MİLAS - MUĞLA

'Milas hak ettiğini alamıyor'

Muğla Ticaret Borsası tarafından düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, Milas’ın tarım anlamında zenginliklere sahip olmasına rağmen hak ettiği payı alamadığını iddia etti.

Muğla Ticaret Borsası, Milas’taki üyeleri için Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nda iftar yemeği düzenledi. Yemekte Ticaret Borsası yöneticileri ve üyeler bir araya geldi.

Yemeğe Muğla Ticaret Borsası yöneticilerinin yanı sıra İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Pehlevan, Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı, Selimiye Belediye Başkanı Mehmet Gül, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nazmi Doğru, İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, İlçe Müftüsü Mehmet Ali Değirmenci, S.S. 152 Nolu Tariş Pamuk Satış Tarım Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeleri, banka müdürleri ve üreticiler katıldı.

Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu, iftar yemeğini üyelerin sorunlarını dinlemek için düzenlediklerini belirterek, tarımla ilgili sorunlardan bahsetti. Başkan Nizamoğlu, “Dünyada şu an hepimizin bildiği gibi küresel bir kriz var. Biz her platformda sorunlarımızı dile getirmeye çalışıyoruz. Siyasi iktidardan tarıma sahip çıkmasını, tarıma destek olmasını ısrarla istiyoruz. Milas deyince akla zeytin geliyor. Muğla genelindeki 13 milyon zeytin ağacının 9 milyonu Milas’ta. Yıllık 170 bin ton zeytinyağı üretiminin 70 bin tonu Milas’ta gerçekleştiriliyor. Tarım hayatında zeytin öncelikli olarak karşımıza çıkıyor. Karasu sorununda da yeterince yol alamadık. Karasu, fabrikaların kendi başlarına çözebilecekleri bir konu değil. Topyekun, hep birlikte çözmemiz gereken bir sorun bu. Zeytinde artık markalaşma ve ambalajlamaya daha çok önem vermemiz gerek” dedi.

Milas denince ikinci olarak akla pamuk üreticiliğinin geldiğini ifade eden Nizamoğlu, pamuğun yerini mısır tarlalarının aldığını kaydederek, “Pamuk katma değeri yüksek olan bir bitki. Ancak buna rağmen Yunanistan’dan pamuk ihraç etmemiz zoruma gidiyor. Pamuk ithalatı 1 milyar doları aştı. Bu konunun ele alınması gerekiyor” diye konuştu.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da, Geyik Barajı ve Çamköy yeraltı sularından Bodrum’a su aktarılması konusunu tekrar gündeme getirdi. Atıcı, küresel ısınmanın getirdiği susuzluk yüzünden zaten sorun yaşandığını, bu durumun ilerde Milas’ta susuzluk sorununun yaşanmasına yol açabileceğini savunan Atıcı, şunları söyledi: “Ekinanbarı’nda yaz-kış kullanabilecek su kaynakları varken, Geyik Barajı’ndan ve Çamköy yeraltı kaynaklarından Bodrum’a su istenmesi projesini anlayamıyoruz. DSİ ve Çevre ve Orman Bakanlığı inatla bu projeyi kabul ettirmeye çalışıyor ve biz Milas olarak bunun karşısındayız”

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 23:06:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?