30
Mayıs
2024
Perşembe
MİLAS - MUĞLA

Milas halıları Çin'e karşı koruma altında

Dünyaca ünlü Milas Halısı’nın Çin’de taklit edilip gerçekmiş gibi pazarlanmasının ve pazarlamada yaşanan sorunların aşılması amacıyla Milas Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi “Milas El Dokuma Halıcılığını Koruma” adında bir proje başlattı.


Projenin hazırlanmasındaki amacın Milas halılarındaki dejenerasyonu önleyip, kalite standartlarına ulaştırmak olduğunu açıklayan Milas Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Müdürü İmran Bahar Uysal, “Üretilen halılar standartlara uygun ise etiket konulacak. Alıcı böylelikle aldığı halının gerçek Milas halısı olup olmadığı konusunda tereddüt etmeyecek ve üretici de emeğinin tam karşılığını almış olacak” dedi.


Projenin Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi, Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Ildız Halı Çiftliği paydaşlığında geliştirileceğine dikkat çeken Okul Müdürü Uysal, “Projedeki hedefimiz; Milas halılarının standartlarını oluşturmak, el dokumacılığını yaygınlaştırmak, tamir ve abrelime işlemlerine uygunluk belgesi verilmesi.


Proje kapsamında ilk olarak Milas’a bağlı köylerde üreticilerle bir araya gelip Milas Halısı’nın bir santimetre karesinde kaç ilmek var, kullanılan boyanın orijinalliği gibi konularda özelliklerini belirlemeye çalışacağız. Daha sonra ise belirlenen kişilerle ilk toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Projeden Milas Halılarını Koruma Organizasyonu Komisyonu, kırsal kesimde halı üreten aileler, halı tüccarları, mesleki eğitimini geliştirmek amacıyla kurumumuza gelen yaygın eğitim öğrencileri yararlanacak. Okulumuzda el sanatları dokumacılık kursu var. Ama bu bölümde öğrencimiz yok. Projeyle bu bölüme öğrenci yetiştirmeyi de hedefliyoruz” dedi.


SERTİFİKALI MİLAS HALISI
Projenin tamamlandıktan sonra oluşturulacak bir komisyon tarafından standartlara uygun Milas Halılarının alt köşesine sertifika yapıştırılarak hem alıcının hem de satıcının alışverişten memnun kalması hedefleniyor.


İlk toplantısı Kasım ayında gerçekleştirilecek projede Milas Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Müdürü İmran Bahar Uysal yönetiminde Nilgün Gün, Ayşe Yaşar, Fatma Gül Aksu, İbrahim Tufan Ateş ve Nursel Çakmakçı görev alıyor.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 12:05:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?