25
Mayıs
2024
Cumartesi
MİLAS - MUĞLA

Milas Halısı marka oldu

Dünyaca ünlü Milas Halısı’nın yeniden değerlenmesi ve üreticilerinin hak ettikleri el emeğinin karşılığını alabilmesi amacıyla hazırlanan ‘Sertifikalı Milas Halısı’ projesinde patent alındı. Başarıya ulaşması halinde proje, Milas’a yılda 310 milyon dolarlık sağlayacak.

Milas Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi tarafından hazırlanan ‘Sertifikalı Milas Halısı’ projesinde on yıllardır sahipsiz bırakılan Milas Halısı ‘marka’ haline getirildi. Türk Patent Enstitüsü, tescilli coğrafi işaretlerde ‘Milas El Halısı’nı tescil etti.

Sertifikalı Milas Halısı projesinde halı üreticileri, her kurumdan bir temsilcinin bulunacağı komisyona başvurarak halılarının kaliteli Milas Halısı şartnamesine uygunluğuyla ilgili belge alacak.

Halı, belirlenen şartnameye uygunsa garanti belgesiyle birlikte ‘Milas Halısı Sertifikası’ verilecek. Sertifikası bulunan, tüketiciye güven vereceği için piyasada yapımı günlerce süren ve büyük özveri gerektiren Milas Halısı’nın fiyatı artacak. Sertifikanın özendirilmesi için komisyon halı üretimi yapan köylerde dar bölge toplantıları yapacak.

Milas Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi Müdürü İmran Bahar Uysal projeyle ilgili daha önce gerçekleştirilen basın tanıtım toplantısında, “Projedeki asıl amacımız bu sanatın yaşamasını sağlamakla birlikte üreticilerimizin hak ettiği ücreti kazanabilmelerini sağlamak. Hali hazır şartlarda bir amelenin aldığı ücretin onda birini kazanan halı üreticilerimiz bu projeyle emeklerinin karşılığını alacaklar” demişti.

MUĞLA’DA PATENT BAŞVURULARI ARTTI
Muğla ili genelinde Türk Patent Enstitüsü’ne tescil başvurularının arttığını açıklayan Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır, coğrafi işaret, patent, marka ve endüstriyel tasarımları kapsayan “sınaî mülkiyet hakları” yerli ve yabancı yatırımların teşvik edilmesi, sanayileşme, kalkınma ve küresel rekabet gücünün artırılmasında kullanılabilecek en önemli araçlardan olduğunu vurguladı.

Hıdır, “Söz konusu düzenleme ile; coğrafi işarete ilişkin tüm bilgilerin yüksek tirajlı ulusal gazetelerde yayınlanması zorunluluğu ortadan kaldırılarak sadece resmi gazetede yayımlandığına dair yüksek tirajlı tek bir ulusal gazeteye atıfta bulunulması ile yeterli hale getirilmiştir. Böylece; coğrafi işaret tescili başvuru işlemlerinde caydırıcı bir unsur olan ilan masrafları yarım-tam sayfa ilan yerine bir-iki cümlelik ilan yapılacak şekilde azaltılarak gerekli kolaylıklar sağlanmıştır. Türkiye’de coğrafi işaret korumasının başladığı 27 Haziran 1995 tarihinden 23 Ekim 2008 tarihine kadar, Türk Patent Enstitüsü’nce 102 coğrafi işaret tescil edilmiş, 142 başvuruya ilişkin işlemler ise devam etmektedir” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 23:57:54
Güncelleme :14 Ocak 2009 Çarşamba 00:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?