18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİLAS - MUĞLA

Milaslı öğrencinin başarısı

MİLASLI ÖĞRENCİNİN BAŞARISI

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen “Harita İş Günleri 2010 Proje Yarışması”nda Konya Selçuk Üniversitesi’nde okuyan Milaslı Bağış Tayyip Yılmaz, ‘Gümüşkesen Anıt Mezarı’nın 3 Boyutlu Modelleme ve Röleve Alımı Projesi’yle ikinci oldu.

Konya Selçuk Üniversitesi’nden bu yıl mezun olan Bağış Tayyip Yılmaz, 17-18 Mayıs tarihlerinde, Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğindeki etkinlik sonucunda elde ettiği derece ile Milas’ın tanıtımını en güzel şekilde yapmasının yanı sıra sevenleri ve yakınlarına da farklı bir gurur ve mutluluk yaşattı.

Öğrencilerin sektör ile ilişkilerini geliştirmeleri, mezun olduklarında girecekleri ortamı iyi tanımaları ve doğru tercihler yapmasına yardımcı olunması amacıyla yapılan etkinlikte, Gümüşkesen Anıt Mezarı’nın 3 Boyutlu Modelleme ve Röleve Alımı Projesiyle 2. olan Yılmaz, “2. olan projemin sunumu yapılarak, hem proje yapım aşaması hem de Milas’ımız hakkında detaylı bilgiler tarafımca anlatılarak Milas’ın reklamı en iyi şekilde yapılmıştır” dedi.

Elde ettiği başarıyla Milas’ı en iyi şekilde temsil eden Bağış Tayyip Yılmaz, yarışma ve elde ettiği derecenin sonrasında hislerine dair açıklamalarda bulundu. Yılmaz, şöyle konuştu;

“Haritacılık sektörü ile doğrudan ve dolayı olarak ilgilenen firmalar, mesleğinde uzman kişiler ve Harita Mühendisliği öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, projem sonuç itibariyle ve tarihi açısından büyük beğeni toplamıştır. Bu posterde genel itibariyle projenin iskelet çizimini, fotoğraf çekimi sırasındaki kamera durumunu, fotoğraflar üzerinden çizim aşamasını ve çizime yüzey geçirilmiş halini farklı açılardan gösteren çizim örneklerine yer verilmiştir. Sonuç olarak Anıt’ın 3 boyutlu model olarak çizimi elde edilmiş olup, fotoğraf üzerinden ölçü alınabilir konuma getirilmiştir. Bu tür tarihi yapıların gelecek kuşaklara taşınması açısından önemli olan projenin diğer tarihi yapılara emsal olması öngörülmüştür. Hedef olarak meslek yaşamım boyunca hem kendi gelişimimi hem de kültür başkenti olan Milas’taki tarihi yerlerin tanıtılmasını kendime bir görev bileceğim”

Bağış Tayyip Yılmaz’ın gerçekleştirdiği bu çalışmanın afişinde şu ifadeler yer alıyor; “Gümüşkesen Anıt Mezarı’nın Tarihi Yapısı, Proje Yeri: Muğla İli Milas İlçesi

Proje Yapılan Yapı: Gümüşkesen Mezar Anıtı Yapının Yapılış Tarihi: M.S. 2.yüzyılın sonlarında

Roma dönemi eseri olan anıt, Milas ilçesinin Sodra Dağı’nın doğu yamacında Gümüşlük Mahallesi’nde bulunmaktadır. Anıt dikdörtgen bir mezar odası ile bu odanın üzerindeki paye ve sütunların taşıdığı piramit gibi bir örtüden ibarettir. Anıt iki basamaklı bir krepis üzerindedir. Mezar odasına bir kapıdan girilmektedir. Odanın içinde üst katın döşemesini destekleyen dört paye vardır. Açık bir sütun dizisiyle çevrili olan üst katın her köşesinde birer kare sütun, bunların arasında ikişer oval sütun yer almaktadır.Gümüşkesen Anıtı, gömülerin yapıldığı mezar odası, dinsel törenlerin yapıldığı sütunlarla çevrili orta kat ve bu sütunlar tarafından desteklenen çatı katı olmak üzere üç bölümden oluşur. Anıt genel form olarak Halikarnassos’taki (Bodrum’daki) Mauselleion’u çağrıştırır. Anıt,1984 yılında UNESCO tarafından onarım geçirmiştir”

MİLASLI ÖĞRENCİNİN BAŞARISI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2010 Salı 13:26:04
Güncelleme :6 Temmuz 2010 Salı 15:25:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?