19
Mayıs
2024
Pazar
MİLAS - MUĞLA

'Naylon poşete son' kampanyası

Milas İzci Kurulu Başkanı Türkan Girinci; dünya ve Türkiye’de birçok yerde kullanılan naylon poşetlerin çevreyi kirletmeye devam ettiğini belirtti.

Milaslı izciler birçok konuda olduğu gibi naylon poşet kullanılmaması konusunda da bir ilke imza attı. İzci öğrenciler gazete kağıtlarından yaptıkları kağıt keseleri pazarcılara ve esnafa dağıttı. Doğanın kullanılan poşetlerle kirletildiğini iddia eden çevreci izciler, buna bir son verilmesi gerektiğini ve bundan sonrada kağıt kese dağıtımını sürdüreceklerini beyan etti.

Doğanın her yerde kullanılan poşetlerle kirletildiğini ve buna bir son verilmesi gerektiğini belirten Milas İzci Kurulu Başkanı Türkan Girinci, “Naylon poşet kullanımına son” kampanyası başlattıklarını bunun da startını pazarcılara ve esnafa kâğıt keseler dağıtarak başlattıklarını ifade etti. Girinci, “Güzel bir ülke olan Türkiye’yi çöpler, atıklar, özellikle de naylon poşetler kirletiyor. Dahası var: Ağaç dallarından sarkıyor. Nehirleri kirletiyor. Kanalizasyon sistemini tıkıyor. Kara hayvanlarının boğazlarını tıkayıp öldürüyor. Deniz kaplumbağaları, balina ve deniz kuşları ise poşetleri deniz anası sanıp yiyor ve ölüyor. Poşet üretiminde petrol ve doğal gaz kullanıldığından bu kaynaklarda hızla yok oluyor. Çevrede poşetler bozulmaya başlayınca çevreye zararlı kimyasallar yayıp besin zincirimizi kirletiyor. Sera gibi ısıyı çekip orman yangınlarına neden oluyorlar. Çevreye birçok zararı olan naylon poşeti kullanmayalım.Gelin birlik olalım, çevreyi koruyalım, kâğıt torba ve file kullanalım” dedi.

Naylon poşet kullanımına hayır diyen Ahmet Hamdi Helvacıoğlu İlköğretim Okulu İzcileri de; “Naylon poşetin çevreye verdiği zararlara izciler olarak çok üzülüyoruz. Bu yüzden 2 hafta boyunca derslerden sonra gazetelerden kâğıt torbalar hazırladık. 22 Şubat’ın “Dünya İzciler Günü” olması nedeniyle, hazırladığımız kâğıt keseleri ve broşürümüzü pazaryerindeki esnafı bilgilendirerek dağıttık. Bizler ve ailelerimiz de artık pazara giderken kâğıt keseleri de götürüyoruz. Böylece naylon poşet kullanımını en aza indirmeye niyetliyiz. Çeşitli sivil toplum kuruluşları da bu konuda çalışmalar yapıyor. Biz izciler başlattığımız bu projenin amacına ulaşması için belediyelerin, esnafın, Kaymakamlığın ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ayrıca Milas halkının desteğini bekliyoruz” diye konuştular.

İzci öğrencileri başlattıkları etkinlik nedeniyle kutlayan Milas Kaymakamı Şahin Aslan ise, şunları söyledi: “Eskiden insanlar poşet yerine kâğıt kese kullanırdı. Bu keseler de sobaları tutuşmada kullanılır, böylece bir döngü sağlanmış olur ve çevre de zarar görmezdi. Artık her yerde poşetler var köylerde bile her yer poşet olmuş durumda”

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 12:52:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?