18
Mayıs
2024
Cumartesi
MİLAS - MUĞLA

'Pamuk artık beyaz altın değil'

Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Yönetim Kurulu tarafından Milas’ta organize edilen toplantıda bir araya gelen Tariş ortakları, pamukçuluğun geleceğini tartışarak, sorunlara çözüm bulmaya çalıştı.

Düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Milas Pamuk Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çetin yaptı. Toplantı boyunca pamuk üreticilerin sorunlarını tartışacaklarını dile getirerek, "Milas’a 1955 yıllarda pamuk geldi, geçtiğimiz yıllara göre bakarsak pamuk üreticisi en çok geçen yıl mağdur oldu. Pamuk her ne kadar beyaz altın olarak nitelendirilse de artık böyle değil. Ben en çok AB’nin pazarı haline geldik pamukta buna üzülüyorum. Dünyada kendi kendine yeten bir Türkiye’nin yok olduğu bir duruma düşmeyelim. Dünya ülkeleri arasında dostluğa dayalı bir ilişki yoktur. Bu ilişkiler sadece menfaatlere dayalı bir şekilde ilişkiler vardır. Bizler ülkemize dost gibi görünen ancak ülkemiz üzerinde oyunlar oynayanların farkındayız ve görüyoruz. Bunun için pamuk üreticilerinin zor duruma düşmesini engellemeliyiz" dedi.

Tariş Pamuk Birliği Başkanı Cavit Ancın da, "Bazı üreticiler ve basit siyaset yapan bazı siyaset yapan kişiler yüzde 25 kredi alıp bizlere yüzde 35’ten veriyorsunuz diye konuşmalar yapıyor. Alınan krediler bizlerin kasasına girmeden direkt olarak sizlere veriliyor. Yani bizim bir kazancımız yok" diyerek eleştirilere cevap verdi.

Pamuğun ülkedeki yeri ve dünyadaki durumu ile pamuğa ilişkin beklentiler konusunda Tariş Genel Müdürü Dr. Sebahattin Gazanfer ise, "Pamuk üretiminin yüzde 75-80’i 10 ülke tarafından yapılmakta. Bu ülkeler ABD, Çin, Hindistan, Pakistan, Özbekistan ve 6. sırada Türkiye idi. Brezilya geniş pamuk ekim alanları açınca ve Türkiye’de üretici daha az destek alınca pamuk üretiminde düşüş kaydedildi ve Türkiye 7. sıraya geriledi. Dünyada bir yılda 22 milyon rekolte pamuk üretilirken, geçtiğimiz yıl bu rakam 26 milyon rekolteye yükseldi. Böyle olunca 4 milyon rekolte pamuk stoklarda kaldı. Buna bir önceki yılın pamuk stokları da eklenince yaklaşık olarak 10 milyon rekolte pamuk stoklarda beklemekte. Bu da pamukta fiyat düşüşüne neden oldu. Dünyada pamuk üreten ülkeler arasında en pahalı mazotu bizler kullanıyoruz. Avustralya’da kullanılan mazot bizim kullandığımızın yarısı kadar. Gün gelecek Türkiye pamuk üretemez hale gelecek çünkü verilen krediler oldukça yüksek. Bizler üretici olarak pamukta mutlaka kaliteyi arttırmak ve verimi arttırmak için çalışmalar yapmalıyız" diye konuştu.

Yapılan toplantıda pamuk çiftçilerine kilogram başına 75 bin lira çapalama kredisi verileceği de açıklanırken, verilecek olan bu çapalama prim desteğinin 13 Haziran’da ödenmeye başlanacağı bildirildi. Toplantıya, Milas Kaymakamı Hulusi Doğan, Tariş Pamuk Birliği Başkanı Cavit Ancın, Tariş Genel Müdürü Dr. Sebahattin Gazanfer, Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Salih Büyükderelioğlu, Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Basri Çoban, Tariş Pamuk Birliği Yönetim Denetim Üyesi, Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı, Fethiye ve Ortaca Tariş ortakları, ortaklar katıldı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2005 Çarşamba 17:02:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?