25
Mayıs
2024
Cumartesi
MİLAS - MUĞLA

Restorasyon projesi onaylandı

MİLAS’TA RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Muğla’nın Milas ilçesinde Çöllüoğlu Hanı ile Arasta Çevresi Restorasyon ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi 1. Etap ile ilgili Milas Belediyesinde bir toplantı gerçekleştirildi.

Çöllüoğlu Hanı ile Arasta Çevresi Restorasyon ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi 1. Etap’la ilgili olarak yapılan toplantıda, 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesinin uygun bulunarak onaylandığı belirtildi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat başkanlığında, Belediye Ek Hizmet Binası’nda yapılan toplantıya: Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mat, Belediye Meclis Üyeleri İlknur Öner ve Ali Faik Tuna, Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Ünal Dereli, Milas Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma-Tanıtma Vakfı (MİÇEV) Başkanı Nevzat Çağlar Tüfekçi, belediye personeli ve projenin hazırlanmasında gönüllü olarak görev alan teknik ekip katıldı.

Muğla Valiliği’ne katkılarından dolayı teşekkür eden ve proje de gönüllü olarak yer alan teknik ekibin isimleri tek tek okuyarak kendilerine teşekkür eden Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptığı açıklamada: “Milas ilçesinde tarihi mirasın tekrar kazanılmasına yönelik proje çalışmalarına Çöllüoğlu Hanı ile Arasta Çevresi Restorasyon ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile başlandı. Bu proje alanının başlangıç olarak seçilmesindeki en büyük etken Milas ilçesinin en önemli sivil mimarlık örneklerinden birisi olan Çöllüoğlu Hanı’nın restorasyonuna başlanılacak olmasıdır. Milas arastasının oluşmasındaki en önemli unsur olan Çöllüoğlu Hanı’nın restore edilmesinin tek başına etkili olmayacağı, hanın yeni fonksiyonlarını restorasyon sonrası sürdürebilmesi için etrafıyla bir bütün olarak ele alınması gerektiği bir gerçektir.” dedi.

PROJE UYGUN BULUNARAK ONAYLANDI

“Proje çalışma alanının 1. etabı olarak tanımlanan Belediye Meydanı ve Çöllüoğlu Hanı etrafı peyzaj projesi ile arastadaki caddelerden, Kızılay Caddesi, Kızılay Caddesi ile Belediye Meydanı arasındaki ara sokaklardan Belediye Caddesi, Pazaryeri Sokak ve Şadırvan Sokağı kapsayan Sokak Sağlıklaştırma Projesi tamamlandı. 20 Şubat 2010 tarihinde Belediye Ek Hizmet Binası’nda yapılan Muğla Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Toplantısı gündeminde değerlendirilen 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi uygun bulunarak 20 Şubat 2010 gün, 5819 sayılı Muğla Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile onaylandı.” diyen Başkan Tokat: “Milas Arastası içerisinde tespit edilen proje alanında yer alan, 1. etap kapsamında düzenlenen sokaklara cephe veren, yaklaşık 74 adet parseldeki dükkanlar için cephe yenileme önerileri getirilmiştir. Ayrıca peyzaj projesinde, Belediye Meydanı yayalaştırılarak, Milas denince akla ilk gelenlerin başında bulunan zeytin ağaçları da kullanılarak yeşillendirilmesi önerilmiştir. 1. Etap peyzaj projesi ile sokak sağlıklaştırma projesi yaklaşık 7 bin 450 m²’lik bir alanı kapsamaktadır.” diye konuştu.

DİĞER ETAPLARIN PROJELENDİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

1. etap projesinin kurulca uygun görülmesinin ardından projenin yaklaşık maliyetinin hesaplanması için gerekli olan keşif ve metraj hesap cetvellerinin oluşturulması için belediye ilgili birim personellerinin çalışmalara başladığını, diğer etapların projelendirilme çalışmalarında izlenecek yolla ilgili çalışmalara da devam edildiğini kaydeden Tokat: “1. etap projesinin keşif ve metraj hesap cetvellerinin oluşturulmasından sonra 1. etap projenin yaklaşık maliyet hesabı oluşturularak tıpkı Çöllüoğlu Hanı’nın restorasyonunda olduğu gibi kaynak sağlamak amacı ile; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 12. maddesi gereğince Kültür Varlıklarının Korunması ve Değerlendirilmesi amacıyla 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8. ve 18. maddeleri uyarınca mükelleflerden alınan ve Valilik Makamının denetiminde olan “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” hesabından mali destek sağlanması yönünde Valilik Makamına başvurumuz olacaktır. Önümüzdeki süreçte, gerekli işlemlerin tamamlanması ile Valilik Makamının sağlayacağı mali desteğin belirlenmesi sonrasında Çöllüoğlu Hanı ile Arasta Çevresi Restorasyon ve Sokak Sağlıklaştırma Projesi 1. Etabın ihalesi gerçekleştirilip, uygulama sürecine başlanacaktır. Tüm bu süreç devam ederken bu çalışmalara paralel olarak diğer etaplar için gerekli projelerin oluşturulması çalışmalarına da devam edilecektir.” diye konuştu.

MALİ DESTEK İÇİN BAŞVURU YAPILDI

Başkan Tokat: “Ayrıca, ilçemiz tarihi mirasının tekrar kazanılmasına yönelik olarak Hacıilyas Mahallesi’nde bulunan Hacıilyas Meydanı ve Çevresinin Sokak Sağlıklaştırma projesi ve Tabakhane Caddesi ve Hisarbaşı Sokak ile Zeus Tapınağı Çevresinin Sokak Sağlıklaştırma projesinin hazırlattırılmasına kaynak sağlamak amacı ile de Valilik Makamına “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” hesabından mali destek sağlanması yönünde başvurularımızı da yapmış bulunmaktayız. Başvurularımızın değerlendirilip gerekli mali desteğin sağlanmasının ardından bu alanlar ile ilgili projelendirme çalışmalarımızda başlayacaktır.” dedi.

Tokat, şöyle sürdürdü: “Hisarbaşı Mahallesinde belediye ana hizmet binamıza komşu durumda bulunan Hadi Bey Konağı’nın kamulaştırılması için meclis kararı alınmış olup, bu tarihi yapının kamulaştırılmasına kaynak sağlanması için de Valilik Makamına “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” hesabından mali destek sağlanması yönünde başvurumuzu da yapmış bulunmaktayız. İlçemizin en özel sivil mimarlık örneklerinden olan bu yapının kamulaştırmasının yapılması sürecinin tamamlanmasından hemen sonra da restorasyon projesinin hazırlanması ve sonrasında restorasyonun yapılarak ilçemize tekrar kazandırılması için gerekli çalışmalara hızla başlanacaktır.”

Sefa Oteli’inin mülkiyeti mal sahiplerinde kalması koşuluyla proje içine dahil edilebileceğini kaydeden Tokat, açıklamasına şöyle devam etti: “İlçenin geleceği açısından önemli çalışmalar. Kişilerin yaklaşımına ve kurumlar arası diyaloga önem veriyoruz. Tarihi Kentler Birliği’nden de 30 bin TL kaynak geldi.

Arasta da esnaf dükkanının içini kendisi yapacak. Restorasyona destek vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Çalışmanın reklam ve sosyal boyutunu halkı ve esnafı da işin içine katarak yapmak gerekiyor.

Çöllüoğlu Han projesiyle ilgili yapılan ihaleye 3 itiraz var. Yasal süreç bekleniyor. Alan firma ile sözleşme imzalanacak ve çalışma 600 gün içinde tamamlanacak ama süresinden önce biteceğine inanıyorum.

Milas Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nin ben veya beden sonrasında en çok çalışan üyesi olmalıdır.”

MİLAS’TA RESTORASYON ÇALIŞMALARI
MİLAS’TA RESTORASYON ÇALIŞMALARI
MİLAS’TA RESTORASYON ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 11:41:01
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 12:27:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?