24
Nisan
2024
Çarşamba
MİLAS - MUĞLA

Tapınak talandan kurtarıldı

TAPINAK TALANDAN KURTARILDI

Muğla’nın Milas ilçesinde SİT alanındaki daha önce kaçak kazı yapılan Lahit mezara 400 metre uzaklıktaki Roma İmparatoru Augustus adına adanmış kutsal tapınaktaki eserler, jandarma tarafından düzenlenen operasyonla kaçırılmaktan son anda kurtarıldı.

Milas’ta Eylül ayının başlarında define avcıları tarafından bulunan ve yağmalandığı saptanan Karia Satrabı Mousolos’un babası Hekatomnos’a ait 2400 yıllık mezarda bulunan lahitten sonra, kaçak define avcılarının merakı bu alana kaydı.

Milas ilçe merkezinde Lahit mezarın bulunduğu alandan 400 metre uzaklıktaki Hocabedrettin Mahallesi Tümbek sokakta SİT eve Jandarma ekipleri kaçak kazı yapıldığı iddiası ile operasyon düzenledi. Jandarmanın operasyonunda, U.G. Ve T.Ö. isimli kişilerin evlerinde kaçak kazı izi ve tarihi eser arandı. U.G.’nin evinde herhangi bir suç unsuruna rastlanmazken, T.Ö.’nün evinde yapılan aramada, evin giriş katında salon kısmının ortasında kaçak kazı yapıldığı ve beton dökülmek suretiyle üstünün kapatıldığı tespit edildi. Milas Müze Müdürlüğü’ne bilgi verilmesinin ardından olay yerine gelen Milas Müze yetkilileri, yaptıkları inceleme sonrası, evin bulunduğu alanın birinci derecede SİT alanı içinde bulunduğu, Helenistik dönem Roma İmparatoru Ağustos adına adanmış kutsal tapınak olduğu tespit edildi.

Jandarma tarafından gözaltına alınan U.G. ve T.Ö. Cumhuriyet Savcısı’nın talimatı ile ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

TAPINAK TALANDAN KURTARILDI
TAPINAK TALANDAN KURTARILDI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2010 Perşembe 17:10:03
Güncelleme :29 Ekim 2010 Cuma 09:55:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?