Muğla’nın Milas ilçesinde 14.-15. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen tarihi Kubbeli Çeşme’den yağmurların çok olmasıyla sular tekrar akmaya başladı.
Milas’a bağlı Beçin beldesi sınırları içindeki Beçin Kalesi’nde bulunan Kubbeli Çeşme’nin suları ağustos ayı içinde kesilmişti. 14.-15. yüzyıllardan kaldığı tahmin edilen tarihi çeşmenden tekrar su akmaya başladı.
Bölgeye yağmurların çok olmasının ardından tekrar suları akmaya başlayan çeşmeden Beçin Kalesi mesire alanına piknik yapmaya gelen vatandaşlar faydalanıyor.
Vatandaşlar, Kubbeli Çeşme’nin suyunun ağustos ayında kesildiğini, daha sonra kış mevsiminde yağmurların çok olmasıyla tekrar akmaya başladığını söyledi.
KUBBELİ ÇEŞME’NİN TARİHİ
Hankâh’ın ve Kızıl Han’ın yol aşırı batısında, Ahmet Gazi Medresesi’nin 100 metre kadar güneyinde bulunan Kubbeli Çeşme, Beçin kazı çalışmaları kapsamında, 1997 yılında kısmen onarılmıştır.
Yerel halk arasında Hamam adıyla da anılan çeşme dikdörtgen planlı, kubbe ile örtülü bir mekan ile bu mekana güneyden bitişik bir çeşmeden oluşmaktadır.
Çeşmenin aynası ve kubbeli mekanın ön cephesi kesme taşlarla kaplıdır. Kubbenin üçte biri göçmüş durumdadır. Çeşmenin 2 metre kadar gerisindeki kaya blokunun altından çıkan kaynak, halen faal durumdadır. Temizlik çalışmaları sırasında, kubbeli mekan içinde bulunan çoğu hurda durumda sikkeler, kaynağın, Bizans döneminde de kullanıldığını göstermektedir. Genellikle Ağustos ayı ortalarına kadar akmaya devam eden kaynağın bol suyu, Hankah’ın batı duvarına bitişik çeşmeyi, Mültezim Evi’ne bitişik çeşmeyi ve İç Kale kapısı önündeki çeşme ile İç Kale’deki sarnıcı beslemektedir.
DOĞAL ŞELALE GÖRÜLMEYE DEĞER
Öte yandan yine Beçin Kalesi sınırları içinde yer alan doğal şelalede görülmeye değer cinsten. Doğal şelaleden gelen suyun sesinin insanı dinlendirici bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor. Kaynaktan çıkan suyun makilik alan içinde kat ettiği yol da görülmesi gereken doğal güzellikler içinde yer aldığı kaydediliyor.
![]() |
![]() |