27
Mayıs
2024
Pazertesi
MİLAS - MUĞLA

Verem hastalığı önemsenmeli

Muğla’nın Milas ilçesindeki Verem Savaş Dispanserliği Başhekim Vekili Dr. Ayfer Gürcan, 4-11 Ocak tarihleri arasının “62. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” olduğunu belirterek hastanın tedavisiz bırakılması veya kötü tedavi edilmesi durumunda hastalığın öldürücü olabileceğini söyledi.

Milas Verem Savaş Dispanseri Başhekim Vekili Ayfer Gürcan, 4-11 Ocak tarihleri arasının “62. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” olarak değerlendirildiğini, verem hastalığı mycobacterium tuberculosis denilen mikrobun akciğer, kemik, böbrek, barsak, lenf bezi, beyin zarı gibi organlarda yerleşmesiyle meydana geldiğini belirtti. Gürcan, Milas Verem Savaş Dispanserliği olarak Milas ve Bodrum ilçelerindeki hastaların tedavilerini yaptıklarını kaydederek “Bodrum ve Milas’ta 224 bin 901 kişi kontrolden geçirildi. 2008 yılı içinde 35 verem hastası tespit edildi. 29 kişi hastalarla temasta oldukları için koruma tedavisi aldı. Bunun yanında 200 tane hasta da koruma altında. Bölge verem savaş dispanserliklerine gönderdiklerimiz oldu. Verem 5 senedir aynı düzeyde devam ediyor, bazı dönemlerde artıyor, bazense azalıyor. Ama sonuçta aynı düzeyde seyrediyor” dedi.
Gürcan, “Verem hastalığı geçmişi eski Mısır’a kadar uzanan insanlık tarafından bilinen en eski hastalıklardan birisidir. 4 bin yıl önceki mumyalarda verem hastalığı saptanmıştır.


Dünyanın tüm ülkelerinde verem vardır. Dünya üzerinde halen 20 milyondan fazla verem hastası mevcuttur. Yılda sekiz milyon insan bu hastalığa yakalanırken iki milyonu ölmektedir. Verem dünyadaki diğer bütün enfeksiyon hastalıklarından daha fazla ölüme sebep olmaktadır. Dünyadaki ölüm nedenleri içinde 5. sıradadır. Ülkemizde yaklaşık her üç kişiden birinde bu mikrop vardır ve yılda 25 bin kişi hastalanmaktadır. Tüberküloz en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Tedavisiz bırakılırsa ya da kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir” dedi.
HASTALĞIN BULAŞMA YOLLARI
Gürcan, veremin solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu, hastalığın akciğer veremi olan bir kişinin öksürme, aksırma ve konuşma sırasında havaya saçtığı mikropların sağlam kişiler tarafından solunum yolu ile alınmasıyla bulaştığını söyleyerek şöyle devam etti: “Şeker hastaları, mide ameliyatı ve böbrek transplantasyonu geçirenler, aşırı alkol alanlar, ağır işlerde çalışanlar, kortikosteroid ve immunosupresif dediğimiz ilaçları kullananlar hastalığa daha kolay yakalanabilmektedirler. Bu mikroplar, mikrobu almış olan kişide vücut direncinin azaldığı herhangi bir dönemde hastalık yapabilir. Tüberküloz mikrobunu alanların bir kısmında hastalık ortaya çıkar, bir kısmı ise hayatı boyunca hasta olmayabilir”


HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Gürcan, hastalığın başlıca belirtilerinin iki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kilo kaybı, iştahsızlık, ateş, gece terlemeleri, zayıflama ve kan tükürme olduğunu ifade ederek, yakınmaların genellikle hafif başlaması ve yavaş ilerlemesi günlük yorgunluklara veya sigara içimine bağlanması nedeniyle birçok hastanın doktora başvurmakta geciktiğinin altını çizdi. Öksürüğün en sık ve en önemli belirti olduğunu, öksürüğü iki haftadan fazla devam eden hastaların en yakın Verem Savaş Dispanserine başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Gürcan, tanı yöntemlerinin Balgam Muayenesi, Akciğer Radyolojisi ve PPD (Tüberkülin Testi) olduğunu belirtti.


VEREM HASTALIĞINDA TEDAVİ
“Tüberkülozlu hastaların tedavisi verem savaşı dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Verem hastalığı uzun süreli tedavi gerektirir (ortalama 6 ay). Bu süre içinde tedavinin aralıksız devamı gereklidir. Hastalar kendilerini iyi hissetseler bile bu tedavi süresini tamamlamalıdırlar.” diyen Gürcan, “Verem düzenli tedavi edildiğinde kesinlikle şifa bulan bir hastalıktır. İlaçlarını düzenli kullanmayan hastalarda ise ilaçlara direnç gelişir ve tedavi imkânsız hale gelebilir. Verem tedavisi tek ilaçla değil, çeşitli ilaçların bir arada kullanımı ile yapılır. Bu ilaçların hiçbirisi doktor kontrolü olmadan kesilmemelidir.” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 15:40:08
Güncelleme :6 Ocak 2009 Salı 18:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?