18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

'Tesislere sahip çıkın'

Güney Ege Linyit İşletmesi (GELİ) bünyesinde kurulan ve 2003 yılında açılışı gerçekleştirilen GELİ Kömür Torbalama Tesisleri'nin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Muğla İl Mahalli Çevre Kurulu'nun belirlediği standartlarda üretim yapıldığını ifade eden Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Süleyman Girgin, "4 bin kilo/kalori ve yüzde 1 kükürt içeren ve 20 kilogramlık torbalar halinde gerek Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı gerekse piyasaya olmak üzere yıllık 100 bin ton dolayında kömür talebine cevap veren tesisimizin, paçal kömür kullanılmasını yasaklayan Çevre Bakanlığı genelgesiyle işlevine son verilerek, başka bir yere taşınması gündeme gelecektir" dedi.

Bakanlığın genelgesinde her parçanın aynı kaloride ve aynı kükürt oranında olması şartının yer aldığının altını çizen Girgin, "Isınma amacıyla yakılan kömürler zaten kova ve kazanda yakıldığı için, yani tek parçalar halinde tüketilmediği için önemli olan torbanın içindeki kömürün standartlara uyup uymadığıdır. Tesisimizde torbalanan kömürlerimizde zaten kükürt sorunu yoktur. Kalori sorunu da Soma'dan gelen kömürlerin karıştırılmasıyla Çevre Kurulu'nun istediği standartlara ulaşmaktadır" dedi.

Girgin, tesisin yöre ekonomisi açısından önemli olduğunu ifade ederek, "Tesisimizde üretilen kömürler sayesinde bölgemizde hem fiyat hem de kalite yönünden denetim mekanizması kendiliğinden oluşmaktadır. Tesisimiz, yöremizde çok büyük bir boşluğu doldurmaktadır. Tesisin kapatılması halinde bundan en çok tüketiciler zarar görecektir. Hem yöremize, hem de Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) yarar sağlayan tesisimiz zincirleme olarak nakliye ve tesiste çalışanlar açısından yöre ekonomimize katkıyı da beraberinde getirmektedir" şeklinde konuştu.

Tesisin kapanmasına en çok Rus kömür ihracatçılarının sevineceğine dikkat çeken Girgin, "Bundan dolayı Çevre Bakanlığı'nın kararı yeniden gözden geçirilmelidir. Paçal kömür yapılmasının yasaklanması 13 Ocak'taki Çevre Bakanlığı'nın genelgesine dayanmaktadır. Bu genelge ise AB uyum yasaları çerçevesinde hazırlanmaktadır. Bu genelgede yer alan 'Torba içindeki her bir kömür aynı standartta olacak' maddesinin tercüme hatasından mı kaynaklandığı, yoksa ithal kömür lobilerinin rant kavgalarının sonucu olarak mı genelgeye yansıdığı konusu net değildir" diye konuştu.

Girgin, destek istemeyi uygun gördüklerini kaydederek, "Gelişmeleri iktidar partisi il başkanı ve Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu'na aktardık. Enerji Bakanı ile görüşeceklerini bildirdiler. Maden-İş olarak temsil ettiğimiz kitlemize, çalıştığımız iş yerine, bölgemize, halkımıza ve ülkemize karşı sorumluluğumuz gereği bilgilendirmeyi ve destek istemeyi uygun gördük. Kamuoyunu kömür torbalama tesislerimize sahip çıkmaya çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 18:26:44
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 14:54:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?