24
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Antik Lagina'da 'Cadılar Festivali'

Muğla'nın Yatağan İlçesi Turgut beldesindeki antik Lagina Kenti, Cadılar Festivali'ne hazırlanıyor.

Türkiye Arkeologlar Derneği eski başkanlarından Restoratör-Mimar ve Arkeolog Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığında yürütülen kazı ve restorasyon ile tapınak ayağa kaldırılmaya çalışılıyor.

Prof. Dr. Tırpan, en az Efes kadar önemli olduğunu savunduğu Hekate Tapınağı'nda 16-18 Eylül tarihlerinde yapılacak "Cadılar Festivali" ile ilgili şunları söyledi:

"Lagina ve Hakate Tapınağı Karya'da önemli bir merkezdir. Hekate, bütün büyücülerin tanrıçası olarak biliniyor. Hekate, Kıbele kadar önemli bir Anadolu tanrıçası. Onun adına yapılmış olan tapınağı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bu arada Hekate ile ilgili bir internet sitesi açtık. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden siteye uğrayan paganlar bizimle ilişki kurdular. Pagan topluluklarında dolunay çok önemli. Hekate Tapınağı da, dolunayın doğduğu yere bakıyor. Lagina yani Hekate, Anadolu'da dolunayın en güzel yaşandığı bir merkez ve o günler 16-18 Eylül'e denk geliyor. Avrupa'nın değişik ülkelerinden 15 akademisyen, pagan topluluklarını temsilen gelecekler ve 16-18 Eylül'de Cadılar Festivali yapacaklar. Bu etkinliğin önümüzdeki yıllarda Hekate'yi önemli bir çekim merkezi yapmasını bekliyoruz".

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2005 Çarşamba 17:52:45
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 15:01:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?