18
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Tapınaklar şehri

Muğla'nın Yatağan Börükçü mevkiinde devam eden kazıların 12 ay süreceği bildirildi.

Türkiye'de 12 ay kazı yapılan Efes'ten sonra ikinci olarak Yatağan Börükçü mevkiinde çalışmalar 12 aya çıktı. Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığındaki kazı ekibinin "Apollon Tapınağı"nı bulmasının ardından Yeşilbağcılar Kasabası'nda sürdürdüğü kazılarda da, "Artemis" ve "Zeus" tapınakları bulundu.

Kazı ekibinden Yrd. Doç. Dr. Bilal Söğüt, "Zeus Yunanistan'da bir Helen tanrısı ama Muğla'da da Karya tanrısı. Anadolu'nun hiçbir yerinde bu kadar tapınağı bir arada görmek mümkün değil. Bu bölgede önümüzdeki yıllarda yeni tapınaklar bulursak, bu bizi şaşırtmayacak çünkü Karya'da Yatağan bölgesi önemli bir tapınma merkezi. Börükçü kazısında iki tapınak birden bulduk. Tapınakların hemen altında çok sayıda mezar ortaya çıkardık. Börükçü mevkii, Lagina'daki Hekate Tapınağı'nı Stratonikeia antik kentine bağlayan 7 kilometrelik kutsal yolun kenarındaki köylerden biri. Burada tapınakların yanında, mezarlarla birlikte zeytin yağı, dokuma ve seramik atölyeleri bulduk" dedi.

Börükçü kazısının Konya-Selçuk ve Denizli-Pamukkale Üniversitesi'nden uzmanlarla yürüttüklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Söğüt, "2002'den beri devam eden kazıyı Konya-Selçuk ve Denizli-Pamukkale Üniversitesi'nden uzmanlarla yürütüyoruz. Şu anda burada öğrenci ve işçilerle 80 kişilik bir ekibiz. Çalışmalarımız, bakanlığımız ve Muğla Valiliği'nin desteği yanında bölgede kömür üretimi yapan Güney Ege Linyitleri İşletmesi'nin (GELİ) finansal desteğiyle sürüyor" şeklinde konuştu.

Taşınabilir olan kalıntıları Muğla Müzesi'ne taşıdıklarını ifade eden Söğüt, "Öğrencilerimiz 1 ay sonra gidecek. Kazıları 10 arkeologla kesintisiz olarak sürdüreceğiz. GELİ bize her türlü kolaylığı gösteriyor ama biz hem onlarla hem de zamanla yarışıyoruz. Şu ana kadar 50'ye yakın mezar açtık. Çok önemli bulgular elde ettik. Klasik ve Helenistik dönem eserler elde ediyoruz. Bölge en az Efes kadar önemli. Her şeyi resimleyip, numaralandırıyoruz. Buluntuları restore ediyoruz. Şu ana kadar Muğla Müzesi'ne 400 eser gönderdik. Kazının geleceği henüz belli değil. Biz raporlarımızı hazırlıyoruz. Kazı kurtarma kazısı olarak mı devam edecek, yoksa bölge koruma altına mı alınacak, ona Koruma Kurulu karar verecek" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2005 Çarşamba 16:06:19
Güncelleme :31 Ağustos 2005 Çarşamba 13:12:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?