4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

3 başkanın su sıkıntısı

Uşak'ın Banaz, Eşme ve Sivaslı belediye başkanları, Tahsin Erdem, Ahmet Yıldırım ve Dursun Poyraz, su sorununun çözümlenmesi için destek istedi.

Turizm alanı ilan edilen Banaz Hamam Boğazı Termal Tesisleri'nde bugüne kadar yatırım gerçekleşmediğini söyleyen Banaz Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yatırım planının hazırlandığını ve 2006 yılında yatırım için başvuruların başladığını söyledi.

Bölgenin termal turizm alanı ilan edilmesinden sonra hiçbir gelişmenin yaşanmadığını ve Banaz Çayı'nın kirliliği konusunda köylere kurulacak doğal arıtmayla ilgili destek istediklerini belirten Erdem, "İlçe ve köylerimizden oluşan kirlilik, hem çayı hem de Hamam Boğazı'nı kirletiyor. Köylere kurulacak olan doğal arıtmayla ilgili çalışmalar sürüyor. Termal tesislerde şu ana kadar hiçbir yatırım söz konusu değil. Komşumuz olan Afyonkarahisar, termal turizm merkezi konumunda.

Biz de Hamam Boğazı'na 6 adet kaliteli tesis kurup pastadan düşen payımızı almak istiyoruz. 70 metre derinlikte saniyede 110 metreküp sıcak su çıkan 3 tane kuyumuz var. Bu suyu hem turizm, hem seracılık, hem de yıllardır özlemini çektiğimiz konut ısınmasında kullanacağız. Buradaki sıcak su 12 bin konuta ısıtacak kapasitededir. Banaz olarak suyun konutlarda ısınma amaçlı kullanılması için anlayış bekliyoruz. Hamam Boğazı Termal Tesisleri'nde yatırım planları hazırlandı. En kısa zamanda burada yatırım ve hükümetten destek bekliyoruz" dedi.

Eşme Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım ise ilçede yıllardır sıkıntısı çekilen içme suyu sorununu aşmak için 3 kuyu açtıklarını ifade ederek, "30 Eylül günü bu kuyuların temelini attık. Çalışmalarımız devam ediyor. 3 kilometrelik boru hattını döşedik. Bayındırlık rakamlarına göre 2.5 milyon YTL olan bu projeyi biz 1 milyon YTL'ye mal ediyoruz. 2 ay içerisinde Eşme bu suya kavuşacak ve içme suyu sıkıntımız 25 yıl giderilmiş olacak.

Vatandaşlarımızdan 200 bin YTL bağış topladık. Geri kalan parayı da İller Bankası'ndan alacağız. Hükümetten bu konuda hiçbir yardım alamadık. Kolonkaya adı verdiğimiz bu projeyle 25 saniye litre olan mevcut suyumuzu 77 saniye litreye çıkartacağız" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl hormonlu çilek tartışmasıyla Türkiye gündemine oturan Sivaslı İlçesi'nde ise sulu tarım için enerji nakil hatları tamamlandı. İlçe insanının en büyük gelir kaynağının çilek olduğunu ve bu nedenle Çilek Birliği kurduklarının altını çizen Belediye Başkanı Dursun Poyraz, "Yaklaşık 7 yıldır hala ettiğimiz Sakızlık mevkii sulama projesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Damlama sistemiyle sulu tarıma geçilmesi durumunda çilek üretimi ikiye katlanacak. Ancak bu konuda bir takım sıkıntılarımız var.

Enerji hatları çilek tarlalarına kadar ulaştı. Ancak geçen yıl çilek para etmedi. Asılsız hormon haberleri de bizi olumsuz etkiledi. Damlama sistemiyle enerji nakil hatlarından faydalanacak olan bir çiftçimize sulu tarımın 15 ile 20 milyar arasında bir maliyeti var. Çiftçimizin bu parayı ödeyebilecek gücü yok. Biz devletten bu konuda yardım bekliyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2005 Salı 22:55:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?