4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Çevre kirliliği uyarısı

Uşak İl Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker, İl Genel Meclisi'nde daire müdürleri ve belediye başkanlarına katı atık çöp depolama merkezi ve çevre kirliliğiyle ilgili bilgi verdi.

Uşak'ın çevre kirliliği sıralamasında ön sıralarda bulunduğunu; ancak son 1 yılda atılan adımlarla bu sorunun giderilmesi için çalışıldığını ifade eden Toker, Uşak'ın deri fabrikalarından çıkan atıklar nedeniyle tüm Ege Bölgesi'ni kirlettiğini ileri sürdü.

Derici esnafının Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınması konusunda ısrarlı olunacağını ve önümüzdeki günlerde Vali Kayhan Kavas'ın imzasıyla dericilere taşınmalarıyla ilgili bir tebligat yapılacağını da belirten Toker, "Uşak'ta faaliyet gösteren derici esnafımız hiçbir tedbir almadan atıklarını doğaya bırakıyor. Bu atıklar baştan başa tüm Ege Bölgesi'ni kirletiyor. Bu konuyu hepimiz biliyoruz. Nisan 2004 tarihi itibariyle dericilerin taşınması gerekiyordu. Ancak artıma tesisi tamamlanmadığı için göz yumuldu.

Arıtma tesisi kasım sonu itibariyle tamamlanıyor. Dericiler de en geç 31 Aralık tarihine kadar OSB'ye taşınmak zorunda. Taşınmayan dericiler hakkında ise yasal işlem başlatılacak. Çünkü hiç kimsenin doğayı kirletip ekolojik dengeyi bozmaya hakkı yok" dedi.

İl genelinde katı atıkların vahşi bir şekilde depolandığını ve bu konuda ortak bir çöp deposu alanı kurulması için Uşak Belediyesi öncülüğünde Belediyeler Birliği kurulduğuna da dikkat çeken Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker, "Avrupa Birliği (AB) müzakerelerine başladığımız bir dönemde yarın karşımıza çıkacak ilk engellerden biriside çöp sorunudur. AB'de çöpler evlerde ayrıştırılmaya başlanıyor.

Türkiye'de şuanda evsel atık suların sadece yüzde 40'ı arıtmaya tabi. Katı atıkların yüzde 66'sı vahşi şekilde depolanıyor. Ayrıca ülkemizde bulunan 77 OSB'nin sadece 25'inde arıtma tesisi çalışır durumda. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi ülke olarak bu konuya fazla duyarlı değiliz. Uşak'ta ise bizim verilerimize göre bu duyarlılık daha az. Mevcut vahşi çöp deponi alanı şu anda tıkanmış haldedir. Acil olarak bu sorunun çözümlenmesi gerekiyor. Yaklaşık 2 ay önce katı atık depolama merkezi için tüm belediyelerimiz biraraya geldi ve Belediyeler Birliği kuruldu. Bu konuda proje hazırlandı ve bakanlığa sunuldu" şeklinde konuştu.

Katı atık deponi alanı için yer araştırmalarının devam ettiğinin altını çizen Toker, "Projeye göre 50 kilometrelik bir alanda bir tesis kurulacak. 3 trilyonluk projenin 1 trilyonunu Çevre Bakanlığı hibe şeklinde verecek. Bunun dışında çevreyi kirleten köylerimize de doğal arıtma tesisleri kurulması planlanıyor. Şu ana kadar 5 köyümüzde kurduk. Nüfus yoğunlu fazla ve daha çok kirliliğe neden olan köylerimize öncelik tanıyacağız. Köy Hizmetleri de bu konuda araç ve malzeme takviyesinde bulunacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2005 Salı 23:52:59
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 23:56:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?