4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Dericiler KOSB'a taşınıyor

Uşak'ta faaliyet gösteren dericilerin Pazartesi gününden itibaren Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne (KOSB) taşınacağı bildirildi. Konuyla ilgili bir toplantı düzenlediklerini belirten Vali Kavas, TEDAŞ'a yazı gönderdiklerini ve taşınmayan işletmelerin elektriklerini keserek faaliyetlerine son vereceklerini söyledi.

Şehir içerisindeki deri fabrikası, boyahane, yün yıkama ve sabun yağı imalathanelerinin taşınma probleminin 1984 yılından bu yana konuşulduğunu ifade eden Vali Kavas, "Ben Eşme Kaymakamı iken Uşak'taki deri fabrikalarının taşınması konuşuluyordu. Aradan 22 yıl geçmesine rağmen bu sorun hala çözülememiş. İl Mahalli Çevre Kurulu'nda bu işletmelerin 01 Nisan 2005 tarihine kadar Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) taşınmaları gerektiği kararı alınmıştı. Ancak arıtma tesisinin tamamlanamaması nedeniyle taşınma işlemi 2005 yılı sonuna kadar ertelendi. KOSB'teki arıtma tesisi bitirildi ve çalışmaya başladı. Böylelikle taşınma konusunda herhangi bir mazeret kalmadı. Pazartesi günü bu işletmelere gidip gerekli işlemleri başlatacağız. KOSB'de inşaata başlayan işletmelerimize son kez 2 ay daha süre vereceğiz. Ancak hiçbir faaliyeti bulunmayanlar hakkında da yasal işlem başlatıp faaliyetlerine son vereceğiz. TEDAŞ müdürüne konuyla ilgili yazı gönderdim. Taşınmak için bir çabası olmayan işletmelerin Pazartesi günü elektriğini kesmeye başlayacağız. Bu sorun hepimizin sorunudur. AB'ye uyum yasalarına göre de çevre sorununu aşmak zorundayız. Bugün bu sıkıntıyı çekmezsek yarın çekeceğiz. Hep birlikte el ele verip sıkıntıyı ortak olacağız. Ben sosyal hizmetlerden sorumlu vali yardımcısı arkadaşıma talimat verdim. Taşınmadan etkilenecek ve bir süre işsiz kalacak arkadaşlara gıda ve her türlü yardımı yapacağız" dedi.

Dericilerin organizeye taşınmasıyla birlikte Uşak derisinin markalaşacağını da ifade eden Vali Kavas, "Bu bir geçiş sürecidir. Geçiş sürecinde belli sıkıntılar yaşanacaktır. Ancak birkaç yıl sonra çevreyi kirletmeden üretim yapan deri imalathaneleri markalaşacaktır. İhracat ve iç pazardaki payımız artacaktır. Çünkü ihracat yaparken mal alan ülkeler üretim yapılan fabrikaları yerinde inceleyerek karar veriyor. Taşınma işlemini kavga ederek değil, izah ve ikna ederek gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Pazartesi gününden itibaren Çanlı Tabakhanesi ve Zigciler Sitesi'ndeki yaklaşık 100 işletmeyi tek tek denetleyecek olan İl Mahalli Çevre Kurulu taşınma eğilimi olmayan imalathaneleri elektriğini kesip mühürleyerek faaliyetlerine son verecek.

.
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2005 Cuma 17:32:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?