4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Kuş gribi açıklaması

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Uşak Milletvekili Dr. Alim Tunç, son günlerde gündemde olan kuş gribi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tavuk vebası olarak bilinen hastalığın çok bulaşıcı ve öldürücü özelliğe sahip olduğunu söyleyen Dr. Alim Tunç, "Kuş gribi evcil kanatlı hayvanlara, insanlara, atlara, fok balığı ve deniz memelileri ile domuzlara bulaşabilir" dedi.

AK Parti Uşak Milletvekili Dr. Alim Tunç, Türkiye'de de ilk kez Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde görülen kuş gribi hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tavuk vebası olarak bilinen kuş gribi virüsünün çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Alim Tunç, "Kuş gribi, evcil kanatlı hayvanları daha çok etkilemekle beraber, bütün kanatlılarda ve domuzlarda görülebilir. Bunların yanı sıra hastalık, insanlara, atlara, fok balığı ve deniz memelilerine bulaşabilir. Yaban ördeği ve yaban kazı gibi göçmen su kuşlar bu hastalığı taşır ancak kendileri bu hastalığa yakalanmazlar. Bu enfekte kuşların salya, burun akıntısı ve dışkılarıyla doğrudan veya salgılarla kirletilen yüzeylere temas eden evcil hayvanlar hastalığa yakalanır. Hastalık hayvanlar arasında hızla yayılır ve kuluçka dönemi bir iki saat ile 2-3 gün arasında değişmektedir" dedi.

Etkenin normalde insanlar için hastalık yapıcı özelliği olmadığını ancak yapısındaki mutasyonla oluşan değişikliklerle birlikte insanlarda da hastalık yapabilme özelliğine sahip olduğunu söyleyen Alim Tunç, "Hastalığın insandan insana bulaştığı yolunda henüz önemli bir bilgi söz konusu değildir. Ancak, hastalık hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanların temas edilmesiyle bulaşabilir. Bu hayvanların gözyaşı, burun akıntısı, veya dışkılarıyla temas edilmesi ve yahut bu hayvanlara air metaryalle kirlenmiş yüzeylere temas edilmesiyle insana bulaşır. Ayrıca hastalık etkeninin karıştığı havanında solunması ile bulaşma olmaktadır. Kuş giribine yakalanan insanda ateş, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük, solunum güçlüğü gibi klasik belirtilerin yanı sıra ishalin de görülebileceği biliniyor. Kuş gribinin insanlardaki kuluçka süresi ise 2-4 gündür. Kanatlı hayvan yetiştiren ve bu hayvanlarla sıkı teması olan insanlar bulaşması söz konusu olabilmekte ve hastalıkta risk gruplarında yer almaktadırlar. Kanatlı hayvanların etinin iyi pişirilerek yenmesi halinde hastalığın bulaşması mümkün değildir" dedi.

Bir salgın oluşturması yönünde tahminlerin bulunduğu H5N1 isimli kuş giribi virüsüne karşı etkin bir aşının bulunmadığını da ifade eden Tunç, "Virüsün mutasyon geçirme yeteneğinin olması aşı hazırlanmasındaki tek engeldir. Ancak muhtemel bir salgın sözkonusu olursa salgını yapan etkene karşı hızla aşı geliştirme çalışmaları yapılabilecektir. Bununla birlikte değişik araştırmalar ve çalışmalarda devam etmektedir. Hastalıktan korunmak veya tedavi amacıyla antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Antiviral ilaçlar hastalığa yakalanmış ya da hastalık nedeniyle ölen hayvanlara temas etmiş olanlara günde iki defa 75 miligram miktarında 5 gün süreyle verilir. Bu şekilde tedavi mümkün olabilir. Gribe yakalanmamak için kanatlı hayvan yetiştiren kimseler ellerine eldiven, maske, gözlük takarak koruyucu elbise giymelidir. Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde çalışanlar bireysel hijyen kurallarına uymalı ellerini sık sık bol su ve sabunla yıkamalıdır. Kanatlı hayvanların ürünleri iyice pişirildikten sonra yenmelidir. Hasta veya hastalıktan şüpheli ya da ölmüş hayvanlarla temas edilmemelidir. Hayvanların itlaf edillmesi sırasında gerekli koruyucu önlemler alınmalıdır. Ölen kanatlı hayvanlar yakılarak veya derince bir çukura üzerlerine sönmemiş kireç dökülerek bertaraf edilmelidir. Hastalığın görüldüğü bölgelere seyehat edilmesi halinde çiftliklerden ve pazarlardan uzak durulmalıdır. Seyehat dönüşü 10 gün süreyle hastalık yönünden kendimizi izlemeliyiz ve en küçük belirtide sağlık kuruluşlarına başvurmalıyız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2005 Cuma 15:46:17
Güncelleme :19 Ekim 2005 Çarşamba 10:37:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?