4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Tarihi eser restorasyonu

Uşak'ta yaklaşık 600 yıllık olduğu bilinen Kırık Minare'de yapılan restorasyon çalışmaları, Vali Kayhan Kavas tarafından aslına uygun restore edilmediği için durduruldu.

Uşak'ta en eski yapılardan biri olarak kabul edilen Küme Mahallesi Hisarkapı Ulu yolunda bulunan tarihi Kırık Minare, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kütahya Bölge Müdürlüğü'nce restore edilmeye başlandı. Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan tarihi yapı korumaya alındıktan sonra restorasyon için çalışmalara başlandı. Çalışmalar başladıktan sonra yapının tarihi dokuya uygun olarak restore edilmediğini gören vatandaşlar tepki göstermeye başladı.

Kırık Minare'ye giden Vali Kavas, yapıdaki çalışmaların tarihi dokuya uygun olmadığını gördü. Kesme ve moloz taşlarla inşa edilen Kırık Minare'nin sıva yapılarak restore edildiğini gören Kavas, "Kırık Minare Uşak'ın en eski tarihi yapılarından bir tanesidir. Burasının restore edildiğini biliyorduk. Ancak bu şekilde tarihi dokunun yok edildiği konusunda bilgimiz yoktu. Bu çalışmaları daha bilgi vermiş olsaydınız hemen el koyardık. İnşallah çok geç kalmadan tarihi dokuyu aslına uygun olarak restore ettiririz. Çalışmaları yapan ustalarla görüştüm. Kendilerine Vakıfar Bölge Müdürlüğü'nce yapılan projenin bu şekilde olduğu söylenmiş. Bu konuda sorumlu olanların bir an önce bulup hesabını soracağız. Böylesine önemli bir tarihi yapının aslına uygun restore edilmeyip 600 yıllık kesme taşların üzerinin sıvanması kabul edilir bir şey değildir. En kısa zamanda bu konuyla ilgili yanlışları düzeltip aslına uygun olarak restore edilmesinin sağlayacağız" dedi.

.
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2005 Perşembe 17:55:16
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 00:04:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?