4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Tarım Bakanı Eker Uşak'ta

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bir dizi inceleme ve açılışlar yapmak üzere Uşak'a geldi. Valilik binası önünde karşılanan Eker, Vali Kayhan Kavas'tan brifing aldı. Uşak Valiliği ziyareti öncesi basın mensuplarına bir açıklama yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "AK Parti olarak göreve geldiğimizde Türk çiftçisi haciz içerisinde hapishanelere düşecek seviyeye gelmişti. Bu yıl Cumhuriyet tarihinde bir rekor kırarak 5 milyon ton hububat alımı yaptık" dedi.

Bir süre önce Manisa'da düzenlenen çiftçi mitinginde odaların siyaset yaptığını belirten Bakan Eker, "Göreve geldiğimizde binlerce çiftçi haciz olmuştu. Traktörleri haciz altındaydı ve hapishanelere girme sırasındaydı. Biz böyle bir çiftçi devraldık. İlk yaptığımız iş 2.7 katrilyon borç ve yüksek temerrüt faizine düşmüş çiftçimizin borçlarının 1.5 trilyon lirayı bir kalemde sildik. Onları nefes alır hale getirdik. Geri kalan 1.2 trilyon lira borcu da ödeyebilecekleri şekilde formüle ettik. O günden bugüne kadar ayrıca sürekli desteklerimizi arttırıyoruz. Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti tarihi rekorlarından birini kırdık. Tam 5 milyon ton hububat alımı yaptık. Bunu da dünya fiyatlarının çok ama çok üstünde bir fiyatla aldık. Biz bu kadar çaba içerisinde çiftçimizin daha iyi standart yakalamasını sağlamaya çalışırken bazı odalarımız siyasi siyasi angajmanlarla uğraşıyor. Biz kimsenin siyasi görüşüne asla karşı değiliz. Ama siyaset konuşacaksak başka bir alanda konuşmalıyız. Üretici sorunlarını konuşacaksak siyaset dışı bir tarzda konuşmalıyız. Manisa'daki miting sonrası Aydın'da 20'nin üzerinde oda başkanları ile toplantı yaptım. Dün de Bursa'da üreticilerle buluştum. Ama o mitingde siyaset hissi vardı o nedenle öyle konuştum" dedi.

Tütün, pancar ve değişik ürünlerde uygulanan kotaları da değerlendiren Mehdi Eker, "Devlet bir ürünü alıyorsa bunu para ödüyor. Türkiye'de üretilen bazı ürünlerin ihitiyacın çok üzerinde üretildiğini biliyoruz. Bu kimin parası? Milletimizin, fakir fukaranın cebinden çıkan vergilerle sağlanan harcamalardır bunlar. Bu kotaları da bu şekilde mütaala etmemiz gerekiyor. Bu çerçevede üretim planlaması yapılmalıdır. Bunu sadece biz değil, dünyanın her tarafında yapılmaktadır. Dünyanın bir talebi vardır. Bir ürünü belli oranda alabilir. Önemli olan burada pazarı ve talebi takip edip talepler hangi doğrultudaysa ürün desenini buna göre değiştirmektir. Bizimde tarımda esas yapmamız gereken şey ürün deseni planlamasına gitmek üreticilerimizi zamanında bilgilendirip hem pazar, hem dünya tüketimi ve bu ürünün pazarlanabilme yeteneği hakkında bilgi sahibi almaktır. Buda tabi köklü bir çalışma gerektiriyor. Bugüne kadar bu konulara maalesef zor olduğu için kimse dokunmamış. Herkes günü birlik politikalar yapmış. Ancak artık Türkiye emin ellerde" dedi.

Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, valilik ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Bakan Eker daha sonra belediyede işadamları ile bir toplantı yapacak ve OSB'de birkaç fabrikayı gezerek Uşak ziyaretini tamamlayacak.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2005 Perşembe 16:10:43
Güncelleme :30 Eylül 2005 Cuma 10:52:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?