4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Tülbent ihtiyacını karşılıyor

Uşak Pamuklu Dokumacılar Odası Başkanı Sadettin Öztürk, yaşanan ekonomik krizler nedeniyle 17 bin olan tezgah sayısının 3 bin 500'e kadar düştüğünü belirterek, yıllık 8 milyon metre tülbent üretimi yaptıklarını söyledi.

Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden iş adamı Orhan Erdoğmuş'un ölümünden sonra Uşak'taki pamuklu dokumacıların sıkıntıya düştüğünü ifade eden Sadettin Öztürk, "Orhan Erdoğmuş, sektörün önde gelen ismiydi. Tüm arkadaşları birlik içerisinde tutuyordu. Ürettiğimiz malın değerine satılmasını sağlıyordu. Kendisini kaybettikten sonra esnafımız sıkıntıya düştü. Uşaklı pamuklu dokumacılar olarak Türkiye'nin tülbent ihtiyacının tamamını biz karşılıyoruz. Günlük 28 bin metre, yıllık ise 8 milyon metre üretim gerçekleştiriyoruz. Son ekonomik kriz nedeniyle 17 bin olan tezgah sayımız 3 bin 500'e kadar düştü. Şu anda sektörde 2 bin işçi çalışıyor. Fason olarak çalıştığımız için kazancımızda düşük. Metresi 50 YKr olan ürünümüzün en az 65 YKr olması gerekiyor" dedi.

Sektörde yetişmiş eleman ve teknolojiye ayak uyduramama sıkıntısı yaşadıklarını da söyleyen Pamuklu Dokumacılar Odası Başkanı Sadettin Öztürk, "Ekonomik sıkıntılar nedeniyle gelişen teknolojiye ayak uyduramadık. Tezgahlarımızda kullandığımız makinelerin tamamı eski. Bunların yenilenmesi gerekiyor. Ancak yeterli kaynak bulamayan esnafımız, bu sıkıntıyı gideremiyor. İlimiz teşvik bölgesinde olmasına karşın biz teşvikten fazla yararlanamadık. Sadece sigortadan yararlanabildik. Yetişmiş eleman sıkıntısını ve teknolojik yenilenmeyi gerçekleştirmek zorundayız. Sektörün ayakta kalabilmesi için KOSGEB ve diğer kaynaklardan düşük faizli uzun vadeli kredilerin sağlanması gerekiyor. Pazar sıkıntımız olmamasına karşın işçiler hakkını alamıyor. Ürünümüzü hak ettiği fiyatta satabilir, uygun kredilerle teknolojimizi yenileyebilirsek çalışan işçilerimizde hak ettikleri ücreti alabilecek" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 16:50:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?