4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Uluslararası ilişkiler semineri

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uşak Eğitim Fakültesi tarafından organize edilen "Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı. Gün boyu devam eden toplantılarda, AB sürecindeki Türkiye'nin uyum yasaları çerçevesinde AB'den kredi alabileceği gençlik projeleriyle ilgili konular ele alındı.

Uşak Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşması yapan Uşak Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Şişman, Uşak'ta bir proje strateji grubu oluşturmak istediklerini söyledi.

Toplantıların ilk oturumuna, Vali Kayhan Kavas da katılarak bir açılış konuşması yaptı. 3 Ekim tarihinde başlayan müzakere süreciyle birlikte Türkiye'nin batılılaşma ve çağdaşlaşma konusunda önemli bir virajı aştığını ifade eden Prof. Dr. Adnan Şişman, "Türkiye'nin 1963 Ankara Antlaşması sonucu AB'ye aday ülke ilan edilmesi yeni bir süreci başlatmıştır. Bu süreç 17 Aralık 2004 tarihinde Türkiye'ye AB tarafından müzakere tarihi verilmesiyle ayrı bir mecraya girmiştir. Müzakerelerin başlamasıyla birlikte Türkiye kendisini her zamankinden daha fazla son 2 yüzyılın hayalini oluşturan batılılaşma ve çağdaşlaşma serüveninin en son halkasını yakalamış olarak görmektedir. Bu süreç birçok açıdan zorlu ve yorucu geçecektir. Ancak Türkiye'nin diğer üye ülkelerden farksız ve aynı şartlarda tam üye olması hepimizin ortak hedefidir. 1999 yılı adaylık sürecinin başlamasıyla Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programlarından faydalanmak Türkiye için de mümkün olmaya başlamıştır. Bu programların genel amacı AB üye ve aday ülkeleri arasında yeni ortak Avrupalılık bilincinin oluşması, kültürlerin birbirlerini tanıması ve kaynaşmasıdır. Nihai sonuç, farklılıkların yanında ortak bir Avrupa vatandaşlığı oluşturmak olarak gözükmektedir. Buradaki bilgilendirme toplantımız 4 ana oturum olarak düzenlenmiştir" dedi.

Prof. Dr. Adnan Şişman, AB Eğitim ve Gençlik programları hakkında Uşak'ta hiç kimsenin ne yapacağını ve üretilen projelerin ne önem taşıdığını bilmediğini de belirterek, "Eğitim ve Gençlik programları, AB tarafından kredilendirilmektedir. Bu projelerin hangi şartlarda hazırlanacağı ve içeriği çok önemlidir. Uygun proje üretmemiz halinde AB tarafından sağlanan fonlardan yararlanabiliriz. Uşak'ta benzeri projelerin hayata geçirilerek uygulandığında kentimizin çehresi değişecektir. Bu nedenle biz tüm sivil toplum örgütlerinin de içerisinde yer alacağı bir proje strateji grubu oluşturmak istiyoruz. Bu isteğimizi gerçekleştirebilirsek çağdaşlaşma ve batılılaşma doğrultusunda önemli atılımlar yapabiliriz. Ancak oturduğumuz yerde evrak imzalamaya devam edersek hiçbir şey elde edemediğimiz gibi yaşadığımız şehre de hiçbir katkıda bulunamayız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 13:44:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?