28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Heykeltraşın evi müze gibi

Uşak'ın Eşme ilçesinde yaşayan heykeltraş Ahmet Dülgeroğlu'nun (62) evi müzeden farksız. 1963 yılında heykel yapmaya başlayan Dülgeroğlu, hiçbir yerde eğitim almadığını söyledi.

Ressam Turgut Pura'nın kendisini teşvik ettiğini ifade eden Dülgeroğlu, bu işi hobi olarak yaptığını belirtti.

Denizli'nin sembolü olan horoz heykelini ilk kendisinin yaptığını iddia eden Dülgeroğlu, bu heykelin şu anda Sümerbank'ta durduğunu söyledi. Eşme Dumlupınar İlköğretim Okulu bahçesindeki Atatürk anıtının da kendi eseri olduğunu belirten Dülgeroğlu, Belediye Kültür Parkı ve aile çay bahçesinde bulunan, Kurtuluş Savaşı sembolü kağnıyı çeken öküz heykellerini gece gündüz çalışarak üç ayda tamamladığını anlattı.

Vatandaşların büstlerini de istek halinde yaptığını vurgulayan Dülgeroğlu, bunun için malzeme masrafları ve geçinmek amacıyla bir miktar da emek karşılığı 400 YTL aldığını söyledi.

Türkiye'de heykel sanatının yeni olduğunu belirten Ahmet Dülgeroğlu, fazla değer verilmediğini fakat geleceğini iyi gördüğünü söyledi. Dülgeroğlu, açılan sanat okullarının ve kursların gelecek için umut vaadettiğini aktardı.

Şu anda hiçbir beklentisi olmadığını ifade eden Dülgeroğlu kaymakamlık belediye ve Milli Eğitim müdürlüğünün destek vermesi halinde kurs hocalığı yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti. Eşme'de birkaç gencin kendisine gelip heykeltraşlığı anlatmasını istediğini belirten Dülgeroğlu, onlara ailelerine sormalarını söylediğini, çünkü bu sanata karşı önyargıların bitmediğini ifade etti.

Eserlerini, belediyenin destek vermesi halinde mayıs ayında yapılacak Eşme Kilim Festivali'nde sergilemek istediğini belirten Dülgeroğlu, Eşme toprağının heykel yapmaya uygun olduğunu söyledi. İlgi duyanlara bu sanatı öğretmek istediğini belirten Ahmet Dülgeroğlu, vefat ettiğinde eserlerine sahip çıkılmasını ve müzeye verilmesini vasiyet edeceğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 14:10:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KARDELEN SERT IP: 212.175.112.xxx Tarih : 2.05.2007 17:12:59
Aslını söylemek gerekirse çok iyi bir heykeltraş.Bunu yakından canlı olarak izlemek gibisi yok.Ahmet Dülgeroğlunun yanında çalıştım.