18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİVASLI - UŞAK

İşte çilek güzelleri

Sivaslı'da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ’Sivaslı Kültür Sanat ve Çilek Festivali’ne vatantaşlar yoğun ilgi gösterdi. Çeşitli standlar ve luna parktaki oyun alanları renkli geçen festivalde ’en güzel çilek’ ve ’çilek güzeli’ yarışmaları da düzenlendi.

Sivaslı Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 19.’su gerçekleştirilen ’Sivaslı Kültür Sanat ve Çilek Festivali’ renkli görüntülere sahne oldu. Sivaslı Belediye Başkanı Dursun Poyraz’ın yaptığı açılış konuşması ile başlayan festival, halk oyunları, en güzel çilek yarışması, çilek güzeli yarışması, yüzme yarışması ve halk konseri ile devam etti. Düzenlenen en güzel çilek ve çilek güzeli yarışmalarında dereceye giren üreticilere, çeşitli ödüller verildi. En güzel çilek yarışmasında 1.’liği Sefer Bakar, 2.’liği Bekir Sarıyer ve 3.’lüğü Mehmet Özcan adlı üreticiler kazandı. Çilek güzeli yarışmasını ise, 16 yaşındaki Sinem Eliayan adlı genç kız kazandı.

Festivalde açılış konuşması yapan Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, bölgede çilek üretiminin çiftçi için hayati önem taşıdığını ve pazarlamada bir takım sıkıntıların halen devam ettiğini belirtti. Arslan, şunları söyledi: "Sivaslı’da 300 çiftçi geçimini çilekten sağlıyor. Çilek, aynı zamanda yörede ilk gelir getiren ürün olması nedeniyle hayati önem taşıyor. Çileğin Sivaslı ekonomisine yıllık getirisi ise yaklaşık 3 milyon 500 bin YTL’dir. Bu yıl olgunlaşma döneminde yağan yağışlar, çileğin rekoltesinin düşmesine neden oldu. Bölgemizde yetişen çilek aroması yüksek. Ancak üretimde gösterdiğimiz başarıyı pazar bulma noktasında gösteremiyoruz. Çilekten daha iyi gelir sağlamak ve pazar sorununu çözmek için mutlaka üretici birliklerinin kurulması gerekiyor. Bu yönde Tarım İl Müdürlüğü olarak çiftçilerimize her türlü desteği vermeye hazırız. Bu yıl sertifikalı üreticilerimize dekar başına 100 YTL doğrudan gelir desteği sağladık. Ayrıca bölgede sulanabilir arazilerin artması için elektrik santrali kuruyoruz. Bu santralden yararlanmanızı tavsiye ediyoruz. 6 bin hektar alan üzerinde kurulacak olan sulanabilir arazi üzerinde şu anda elde edilen gelir, 400 bin YTL’ dir. Santral devreye girdiğinde ve sulama yapıldığında bu alandan elde edeceğimiz gelir miktarı, 4 milyon YTL civarına çıkacaktır. Ben tüm çiftçilerimizin bu imkandan yararlanmasını bekliyor, gelecek yılki festivalde üretici birliklerinin kurulmuş ve pazar sıkıntısının giderilmiş olmasını diliyorum."

Sivaslı ’19. Kültür Sanat ve Çilek Festivali’ açılış konuşmalarının ardından çeşitli etkinliklerle devam ederken, festivale, Uşak Milletvekili Ahmet Çağlayan, Uşak Vali Vekili Mustafa Güney, Sivaslı Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Belediye Başkanı Dursun Poyraz, daire amirleri ve çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2005 Pazar 18:38:47
Güncelleme :15 Kasım 2005 Salı 15:45:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?