23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Sivaslı sağlık ocağına plaket

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, düzenlediği basın toplantısında, 1997 yılında devlet hastanesinin bebek dostu hastane seçildiğini belirterek, bu ünvanı tekrar kazanmak için gerekli olan çalışmaları tamamladıklarını söyledi.

2005 yılının ilk 6 ayında anne sütü ve emzirme ile ilgili devlet hastanesi, 1 Eylül Devlet Hastanesi ve Özel Öztan Sağlık hastanelerine gerekli eğitimlerin verildiğini söyleyen Dr. Ali Taşçı, "Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Biz Sağlık Müdürlüğü olarak bebek dostu il unvanı için gerekli çalışmaları tamamladık.

Sivaslı sağlık ocağına plaket

İlimiz Devlet Hastanesi daha önce bebek dostu hastane unvanını kazanmıştı. Bu kapsamda 2003 yılnda 3 ve 5 nolu merkez sağlık ocakları, Eşme 1 ve 2 nolu sağlık ocakları ve Banaz 2 nolu sağlık ocaklarına plaket verilmişti. 2004 yılında 7 nolu Merkez sağlık ocağı, Banaz 1 nolu sağlık ocağı, Kızılcasöğüt Sağlık Ocağı, Sivaslı Sağlık Ocağı ve Ulubey Merkez Sağlık Ocağına plakat verildi . 2003 ve 2004 yıllarında 5'er sağlık ocağı olmak üzere toplam 10 sağlık ocağına birinci basamak sağlık ocakları bebek dostu ödülü verilmiştir. 2005 yılının ilk 6 ayında ise tekrar bebek dostu il unvanını kazanabilmek için gerekli olan çalışmaları yaptık ve üç hastane de konuyla ilgili eğitimler verdik" dedi.

Emzirmenin bütün normal bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi açısından en uygun ve ucuz gıda sağlamanın tek yolu olduğunu da ifade eden Dr. Ali Taşçı, "Emzirme doğumdan sonraki ilk yarım saatte başlanmalı ve ilk 6 ay bebeğe sadece anne sütü verilmelidir. Özellikle emziren annelerde meme kanseri daha az görülmektedir. Buradan da anlaşıldığı üzere emzirme işlemi annenin sağlığı açısından da son dere önemlidir. Anne sütü bebek için ideal bir besin olmanın yanında ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklardan korur. Annenin ilk sütü olan kolostrum yani ağız ağız mikrobik hastalıkları önleyici maddeleri daha fazla bulundurması nedeniyle her bebeğe mutlaka verilmelidir. Kolostrum halk arasında sarılık yaptığı ve zararlı olduğuna dair yanlış inanışlar vardır. Bu kesinlikle doğru değildir. Anne sütüyle beslenen bebeğin il 6 ayda su dahil hiçbir gıdaya ihtiyacı yoktur. 6 aydan sonra kaşıkla gıdaya başlanabilir. Ayrıca anne sütüne de iki yıl devam edilmelidir" dedi.

Öte yandan, bayan müşterilerine bebeklerini rahatlıkla emzirebilmesi için özel emzirme odası yaptıran Migros Mağazası ve Önder Eczanesi, Uşak İl Sağlık Müdürlüğü'nce bebek dostu ilan edildi.

.
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 11:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?