5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNEYDOĞU ANADOLU

30 milyon euroluk arıtma projesi

Avrupa Birliği (AB) ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü finansmanıyla gerçekleştirilecek olan Biyolojik Arıtma Tesisi'nin, 2009 yılının ortalarında inşasına başlanması ve 2010 yılında tamamlanması planlanıyor.
AB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü finansmanıyla Dicle Nehri'ndeki arıtma tesisinin üzerine kurulacak olan Biyolojik Arıtma Tesisi'nin inşaatının, 2009 yılı ortalarında başlanıp 2010 yılında tamamlanması planlanıyor.


Türkiye genelinde 15 ayrı bölgeye yapılacak Biyolojik Arıtma Tesisi için Diyarbakır'da da hazırlıklar başladı. Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, AB 2007-2009 Yatırım Planı (IPA) programında yer alan proje için Atıksu Arıtma Tesisleri projesinin paydaşlarını konuk etti. İller Bankası Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi, program kapsamındaki belediyeler, müşavir firma olan COWI temsilcileri ve Avrupa Komisyonu Proje yöneticisinin de aralarında yer aldığı heyet üyeleri DİSKİ Atık Su Arıtma Tesisleri'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Tesislerde DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı konuklara sinevizyon eşliğinde DİSKİ çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ardından Çevre mühendisi Ferhat Özer, Atık Su Arıtma Tesisleri'nin çalışma ilkelerini, birimleri ve su analizlerine dayanan bilgileri konuklarla paylaştı.

Brifingden sonra konuklar tesisin bütün bölümlerini gezerek bilgi aldılar. Projeyi çok önemsediklerini ve üzerinde aralıksız çalıştıklarını belirten DİSKİ
Genel Müdürü Yaşar Sarı, mevcut arıtma tesislerinin Diyarbakır kanalizasyon sistemi ile taşınan atık suyu fiziksel olarak temizlediğini, yapılacak yeni ek bölüm ile suyun biyolojik olarak da arıtılacağını belirtti. Proje ile Dicle Nehri'nin tamamen korunacağını, insan ve diğer canlı türlerinin daha sağlıklı yaşamasına zemin hazırlanacağını ifade eden Sarı, proje maliyetinin yaklaşık 30 milyon euro olacağını, bunun yüzde 75'inin AB, yüzde 25'inin ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını
sözlerine ekledi.

..
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2008 Pazar 16:34:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?