18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Semercilik tarihe karışıyor

Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde 30 yıl öncesine kadar sayıları 20 olan semercilerden şimdilerde sadece 3 tane kaldı.

Güneydoğu'da bir zamanların gözde meslekleri birer birer yok olmaya başladı. Motorlu taşıtların olmadığı yüzyıllar öncesine dayanan semercilik mesleği, Kahta'nın en eski iş kolları arasında bulunuyor.

Önceden ulaşım ve yük aracı olarak kullanılan at, katır ve eşeklerin yoğun olduğu bölgede semercilik mesleği yaygınken, şimdilerde bu tarihi meslek de yok oluyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yük taşımada motorlu araç kullanımı semerciliği vurdu. 30 yıl öncesine kadar 20 tane semercinin olduğu Kahta İlçesi'nde şimdilerde bu sayı 3'e düştü.

Motorlu taşıtların artması ve köylerdeki vatandaşların şehre göçmesi sonucu, semerciler bir bir kapandı. Semerciliğin son temsilcileri olan Demirci ailesinin üyeleri baba Dedo ve oğlu İhsan Demirci, Eski Çarşı Caddesi üzerindeki küçük dükkanlarında tarihi mesleği sürdürmeye çalışıyor.

41 yıldır semer yapan 66 yaşındaki Dedo Demirci, "Ben başladığım zamanlarda 20 tane dükkan vardı. Bugün sadece biz kaldık. Arabalar çoğaldıkça teknolojiye yenildik ve bizim meslek de öldü" dedi. Dedo Demirci, "Benim çocuklarım okuyacak dedim.

Ekonomik nedenlerden onları okutamadım. Şimdi yanımda bu mesleğe 20 yıldır devam eden 34 yaşındaki oğlum İhsan, kaldığım yerden baba mesleğini sürdürecek, bakalım nereye kadar sürdürecek" diye konuştu.

İhsan Demirci ise,"Bu mesleği zorunlu olduğum için yapıyorum. Nede olsa baba mesleği. Ben çocuklarıma asla bu işi öğretmiyorum ve yanıma yaklaştırmıyorum. Semerciliği ben de gittiği yere kadar götüreceğim. Zaten kimse semer almıyor. Genelde sipariş üzerine yapıyoruz.

Eskimiş semerleri tamir ediyoruz. İşlerimizin iyi olduğu dönemlerde günde en az 10 semer satardık, şimdi ayda 1 veya 2 tane satıyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2005 Cumartesi 15:09:32
Güncelleme :27 Ağustos 2005 Cumartesi 15:45:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?