16
Mayıs
2024
Perşembe
HASANKEYF - BATMAN

Avrupaya iltica kampanyası

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf dahil olmak üzere 200 yerleşim biriminin sular altında kalmasına neden olacak Ilısu Barajı'na kredi garantisi veren Almanya, İsviçre ve Avusturya'ya iltica kampanyası başlattı.


Ilısu Barajı'na karşı eylemlerini sürdüren Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, şimdi de iltica kampanyası başlattı. Batman Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (GÖÇ-DER) aracılığıyla yapılan kampanyada köylerini boşaltmak zorunda kalacak olan vatandaşlardan toplanan imzalar, baraj için kredi garantisi veren Avusturya, İsviçre ve Almanya'nın başbakanlarına sunulmak üzere büyükelçiliklere teslim edilecek.


Şu ana kadar 25 yerleşim biriminde bin 500 imza topladıklarını belirten GÖÇ-DER üyesi Kerem Çağıl, "Kampanyamız kredi veren ülkelere iltica başvurusunu içeriyor. İmza topladığımız 25 yerleşim birimindeki vatandaşların baraj yapılması ve köylerini boşaltmaları durumunda kredi veren ülkelere iltica başvurusunda bulunacağız. Vatandaşlar baraja kredi veren Almanya, İsviçre ve Avusturya'nın kredilerini geri çekmelerini istiyorlar. Aksi takdirde iltica başvurusunda bulunacaklar. Ay sonuna kadar 2 bin imza hedefliyoruz. İmzalanan dilekçeleri 200 kişilik temsili bir grupla bu ülkelerin büyükelçiliklerine teslim edeceğiz" dedi.


Türkçe ve İngilizce hazırlanan dilekçelere imza atan köylüler ise, baraja karşı olduklarını açıkladı. Barajın yapılması durumunda ata yadigarı topraklardan göç etmek zorunda kalacaklarını belirten vatandaşlar, "Baraja kredi sağlayan ülkelerin kredilerini çekmemeleri durumunda bu ülkelere iltica etmek istiyoruz. Biz köyümüzde kalmak istiyoruz. Gönül rızasıyla köyümüzden çıkmıyoruz. Bu kadar insan nereye gidecek? Bu göçün sorumluları kredi veren 3 ülkedir. Bu ülkeler ilticaya hazırlıklı olsun" diye konuştu.


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ve İsviçre Federal Başbakanı Doris Leuthard'a gönderilecek dilekçede, "2007 Mart ayında Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali projesi için Ilısu konsorsiyumuna ülkenizden katılan şirketlere kredi garantisi vermenizi, Ilısu projesinden doğrudan etkilenecek kişi olarak şiddetle kınıyorum ve de duyarlı davranarak bu kredi garantisini geri çekmenizi diliyorum" ifadeleri yer alırken, barajın insan ve tarihi eserlere vereceği zararlar da anlatılıyor. Dilekçe, "Böyle bir girişimde bulunmaz ve de ben ve ailem sonuçta göçe mecbur kalırsak sizin ülkenize iltica etmeyi planlıyoruz. Coğrafyamdan koparılmama sebep siz ve şirketiniz olacaktır" şeklindeki ifadelerle sona eriyor.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 15:46:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?