19
Mayıs
2024
Pazar
HASANKEYF - BATMAN

Batman: Hasankeyf'ten kazdıkça tarih fışkırıyor

Batman’ın Hasankeyf İlçesi’nde sürdürülen arkeolojik kazılarda, tarihi İpek Yolu’nun üzerindeki en büyük külliyelerden biri ortaya çıkarıldı. Hasankeyf Arkeolojik Kazıları Başkanı ve Van 100. Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, arkeolojik kazı yaptıkları Zeynelbey Türbesi bitişiğinde ortaya çıkardıkları külliyenin, Cizre-Diyarbakır İpek Yolu üzerindeki en önemli külliye olduğunu açıkladı.
Külliyenin gerçek adına henüz ulaşamadıklarını ifade eden Prof. Dr. Uluçam, "Kazılardan edindiğimiz bilgiye göre, külliyenin ön kısmında bir medrese var. Geniş avlu etrafında revaçlı hücreleriyle bir medrese bulunuyor. Hemen yanında küçük bir mescit görülüyor. Mescit Akkoyunlu döneminden kalmadır. Güneydoğu köşesine eyvanlı bir zaviye, 16-17. yüzyıldan kalma doğuya doğru bir kervansaray eklenmiş. Karşı tarafında ise eski bir çarşının izlerine rastladık. Menzil külliyeleri adını verdiğimiz Hasankeyf girişindeki bu külliyenin, tarihi İpek Yolu’nun Diyarbakır-Cizre arasındaki en önemli külliyesi olduğuna inanıyoruz. Bu külliyeyi, kervanların dinlendiği, mola verdiği büyük bir site olarak düşünebiliriz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr Uluçam, yaptıkları kazı çalışmalarında Osmanlı, Eyyübi ve Artuklu dönemine ait bulguları üst üste görmenin mümkün olduğunu belirterek, şehrin Güneydoğu yamacında ise bir mahalle dokusunu ortaya çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Kazılarda pek çok sayıda seramik bulduklarını açıklayan Prof. Dr. Uluçam, Zeynelbey Türbesi yakınlarında buldukları kitabeyi çözümlemeye çalıştıklarını da dile getirdi. Prof. Dr Uluçam, Hasankeyf’in gerçek tarihinin gün yüzüne çıkarılması için 25 yıllık bir zamana ihtiyaçlarının bulunduğunu söyledi. Hasankeyf’teki İslami dönemin tamamen ortaya çıkarılması için 10 yıla gerek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uluçam, Neolotik döneme dair izlerin bulunması için ise 25 yılın gerekli olduğunu kaydetti. Prof. Dr Uluçam, Hasankeyf şehrinin esas yerinin jandarma karakolunun arka bölümü olduğunu da sözlerine ekledi.

iha-batman
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2004 Perşembe 12:31:10
Güncelleme :8 Nisan 2005 Cuma 18:16:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?