22
Mayıs
2024
Çarşamba
HASANKEYF - BATMAN

Belediye Başkanı makam odasını mağaraya taşıdı

Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen, makam odasını Dicle Nehri manzaralı mağaraya taşıdı.

Kale Başı’ndaki Küçük Saray’ın hemen bitişiğinde 300 metrekare alana sahip 6 odalı mağarayı aslına uygun olarak düzenleten Başkan A. Vahap Kusen, mağaranın hazır hale gelmesiyle başkanlık makamını mağaraya taşıdı. Dicle Nehri’ne kuş bakışı bakan mağaraya taşınan Başkan Kusen’in ilk ziyaretçileri, Hasankeyf’i gezmeye gelen vatandaşlar oldu. Nostaljik bir görüntüyle karşılaşan ziyaretçiler, Başkan Kusen’den tarihi ilçe hakkında bilgi aldı. İlk kez mağarada belediye başkanlığı gördüklerini belirten vatandaşlar, "Harika olmuş. Bu dünyada bir ilk" diye konuştu.

Amaçlarının Hasankeyf’in tanıtımını yapmak ve eski yaşantıyı gözler önüne sermek olduğunu ifade eden Başkan Kusen de, mağaranın diğer odalarının şark köşesi, salon ve kültür evi olarak hizmet vereceğini kaydetti. Kusen, Hasankeyf’in dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olduğunu ifade ederek, "Bu şehre ’mağaraların başkenti’ deniyor. Hasankeyf, mağaralarla özdeşleşmiş bir şehir. Tabii ki, Hasankeyf’i değerli kılan sadece mağaraları değil, Ortaçağın en değerli eserleri burada bulunmaktadır. Ama dünyanın hiçbir yerinde bu sayıda mağara bulunmadığı için buraya ’mağaralar şehri’ denmektedir. Burada melikler, krallar yaşamıştır. 1970 yılına kadar da vatandaşlar mağaralarda yaşıyordu. Yeni şehrin kurulmasıyla mağaralar kaderine terk edildi ve çoğu yıprandı. Amacımız, eski yaşantıyı canlandırmak, vatandaşlarımıza kültürel hizmet vermek ve Hasankeyf’in dünya turizmine kazanmasını sağlamaktır. Zamanımızın büyük bölümünü burada geçireceğim" diye konuştu.

Mağaraları, aslına zarar vermeden döşediklerini vurgulayan Başkan Kusen, "Mağaranın dokusuna kesinlikle zarar vermedik ve aslına uygun olarak, eski döneme ait malzemelerle döşendik. Bizi ziyarete gelen vatandaşları, serin bir odada ağırlayacağız. Elimizden geldiğince ilçemizi anlatacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 11:16:51
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 12:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?