16
Mayıs
2024
Perşembe
HASANKEYF - BATMAN

Gönüllülerin Hasankeyf kaygısı

Batman Hasankeyf Gönüllüler Derneği 2. Başkanı Recep Kavuş, Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nın yapımına imkan sağlayan son günlerdeki gelişmelerin kaygı verici olduğunu söyledi. 

Yazılı bir açıklama yapan Kavuş, yüzde 100 dış krediyle yapımı gerçekleştirilecek olan Ilısu Barajı'na Almanya, Avusturya ve İsviçre ülkelerinin kültürel mirasın korunması ve çevresel kriter ve değerleri hiçe sayarak kredi onayı vermelerinin ve TBMM İçişleri Komisyonu'nun Hasankeyf'in taşınmasıyla ilgili yasa tasarısını görüşerek meclise sevk etmesinin kendilerini kaygılandırdığını ifade etti. 

"Hasankeyf'i sulara gömecek olan baraja alternatif olacak önerilerini kamuoyuna ve ilgililere defalarca sunmalarına rağmen 50 yıllık hantal bir projede ısrar edilmesine anlam veremediklerini" belirten Dernek 2. Başkanı Recep Kavuş, Hasankeyf'in doğal haliyle korunması yönündeki çabalarının ve mücadelelerinin devam bitmeyeceğini kaydetti. Ilısu Barajı'nda su tutulmaya başlayıncaya kadar hukuk mücadelelerinin devam edeceğini söyleyen Kavuş, şöyle konuştu: "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'nın 20. maddesine göre, taşınmaz kültür varlıkları ve parçalarının, bulundukları yerlerde korunmaları esastır. Türkiye'nin de taraf olduğu 1992 Valetta/Malta Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi ile de sözleşmeci devletler, 'arkeolojik mirasın korunması için gerekli önlemleri almak, arkeolojik araştırma faaliyetlerini bilimsel güvence altına almak, arkeolojik mirasın tercihen bulunduğu yerde korunması ve bakımını sağlamayı' taahhüt etmektedir. Buna rağmen Hasankeyf sular altında bırakılmaya çalışılıyor". 

Başbakan Erdoğan'ın 2004 yılında Batman'da, Hasankeyf'in sular altında kalmayacağına dair açıklamasına rağmen Ilısu Barajı'nın yapımına başlanması üzerine Hasankeyf gönüllüleri, konuyu yargıya taşımıştı. Hasankeyf'in doğal şekliyle korunmasına dair AİHM'e yapılan başvurunun kabul edilmesinin ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun Bakanlar Kurulu'nun 20 Mart 1997 tarihli Ilısu Barajı inşaatına ilişkin ihale kararının iptal istemini reddeden Danıştay 10. Dairesi kararının, Ilısu Barajı'nın yapımının yargı tarafından durdurulması yönünden önemli olduğunu dile getiren Dernek Başkanı Kavuş, dünya kültür mirası olan Hasankeyf için 'insanım' diyen herkesi dayanışma ve duyarlı olmaya davet ettiklerini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2007 Perşembe 16:10:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?