17
Mayıs
2024
Cuma
HASANKEYF - BATMAN

Hasankeyf'e apart otel projesi kabul görmedi

Batman Valisi Efkan Ala’nın üzerinde önemle durduğu ve ödeneğinin hazır olduğunu söylediği Hasankeyf’teki "Apart Otel Projesi", Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na takıldı.
Hasankeyf’te 2 hafta önce toplanan ve apart otelleri inceleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü yetkilileri, apart otellerin bulunduğu mağara bölgesinin birinci derecede arkeolojik sit alanında bulunmasından dolayı böyle bir girişime izin verilmemesine karar verdi. Kurulun bu kararı Hasankeyf’te üzüntüye neden oldu. Kurul, Vali Ala’nın, Hasankeyf Kalesi’nin ışıklandırılması ve gezi güzergahı projesini ise onayladı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, yukarı şehir ören yerinde bulunan Küçük Saray, Büyük Saray, Ulu Cami ve su kulesine ilişkin hazırlanacak olan Rölöve, Restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanmasını istedi.
Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen, sit alanı nedeniyle ellerinin bağlı bulunduğunu ve ilçenin gelişmesinin önünün tıkandığını belirterek, apart otel projesinin gerçekleşmemesinin Hasankeyf açısından kayıp olduğunu söyledi. Hasankeyf’i gezmeye gelen yabancı turistlerin Mardin, Diyarbakır ve Batman gibi yerlerde gecelemek zorunda kaldığını ifade eden Başkan Kusen, "Hasankeyf’te otele ihtiyaç var. Otel olması durumunda turistler burada konaklayacak, bu da ilçe ekonomisine katkı sağlayacaktır. Otel olmadığı için turizm gelirimiz de küçülüyor" dedi.
Hasankeyfli vatandaşlar ise apart otel projesinin kabul görmemesinin ilçe ekonomisine darbe anlamına geldiğini söylediler. Turistlerin, günübirlik geldikleri Hasankeyf’e döviz bırakmadıklarını belirten ilçe sakinleri, "Turizmin kaymağını çevre iller yiyor. Biz ise sadece seyrediyoruz. Turistler Hasankeyf’e döviz bırakmıyor. Nedeni ise konaklama yeri olmamasıdır. Bu projeyle biraz umutlanmıştık. Ancak, yine hayal kırıklığına uğradık" diye konuştular.
BATMAN - İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2004 Çarşamba 16:54:09
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 16:41:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?