19
Mayıs
2024
Pazar
HASANKEYF - BATMAN

Ilısu’ya Alman kredisi askıda

Ankara’nın, Hasankeyf’i kurtarmak amacıyla talep edilen 150 şartı yerine getirmediği, bu nedenle de Almanya’nın Ilısu Barajı için taahhüt ettiği krediyi rafa kaldırdığı açıklandı

Alman hükümeti, Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’na vereceği krediyi dondurdu. Frankfurter Rundschau gazetesine konuşan Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Erich Stather, Ankara’nın, kredi için talep edilen 150 şartı yerine getirmediğini, bu nedenle de Ilısu Barajı için Berlin’in taahhüt ettiği kredinin rafa kaldırıldığını açıkladı.

Müsteşar, “Türkiye, anlaşmamızın dışında, bize baraj yolu üzerinde istimlak yapıldığını bildirdi. Türkiye’nin bizimle oyun oynadığını düşünüyoruz. Bu nedenle kredi güvencesini dondurmak yerinde bir tepkidir” dedi.

Almanya’nın yanı sıra Avusturya ve İsviçre’nin de kredi güvencesi sunduğu barajın yapımı için verilen taahhütleri yerine getirmek için Türkiye’ye 180 gün daha süre verileceğini belirten Stather, ancak buna rağmen Almanya’nın desteği ile barajın inşa edilme şansını artık görmediğini söyledi.

Üç ülkeden 450 milyon euro
Almanya, Avusturya ve İsviçre ile birlikte geçen yıl Ilısu Barajı’na 450 milyon euroluk kredi güvencesi sunmuştu. Kredi karşılığında üçlü konsorsiyum, Türkiye’den baraj yapımı esnasında, ekolojik, sosyal ve kültürel dokuya zarar verilmesini önleyen 150 maddelik şartı yerine getirmesini talep etmişti.

Çevre örgütlerinin baskısı ve Türkiye’nin şartlar konusunda sunduğu rapordan tatmin olmayan Berlin, Ankara’ya 60 günlük ültimatom vermiş, bu süre de 12 Aralık’ta dolmuştu. Stather, Türkiye’nin bu sürede bir rapor sunduğunu, ancak raporun tatmin edici olmadığı gibi, Ankara’nın inşaata başlayarak, kendilerini yanıltan dosya gönderdiğini kaydetti.

DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, “Taahhütlerin yerine getirilmesindeki gecikme, kredinin geç sağlanmasından kaymaklanıyor. Para olmayınca bir şey yapılmıyor” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 12:42:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?