18
Mayıs
2024
Cumartesi
HASANKEYF - BATMAN

Kazı başladı

Batman’ın tarihi Hasankeyf İlçesi’nde kazı çalışmaları başladı.

Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim üyesi Sanat Tarihi Profesörü Abdusselam Uluçam’ın başkanlık ettiği kazı çalışmalarında, bu yıl 30 civarında uzman, 80 öğrenci ve 120 işçinin görev alacağı belirtildi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, bu yıl 4 ayrı noktada gerçekleştirilecek olan çalışmaların yanı sıra, Dicle Nehri’nin iki yakasında 2 metre derinliğinde sondaj çalışmalarının yapılacağını kaydetti. Bu yıl sadece bir Ortaçağ kazısıyla kalmayacaklarını kaydeden Uluçam, "Klasik arkeolog ve Ön Asya arkeologların katılacağı çalışmalara ağırlık vereceğiz. Dicle Nehri’nin iki yakasında tarihi dokunun ne olduğunu ortaya çıkarmak ve gelecek çalışmalarımızı yönlendirmek için sondaj çalışmalarına ağırlık vereceğiz" dedi.

Prof. Dr. Uluçam, geçen yıl yaptıkları kazılarda birçok mezara rastladıklarını belirterek, bu yıl mezarlıklar bölgesinde antropologların görev alacağını ifade etti. Mezarlardan birkaçını kaldırıp incelemeye alacaklarını söyleyen Uluçam, hem ölüm nedenleri hem de alt tabakaya ulaşmak için çalışmalarda bulunacaklarını vurguladı. İktisaslaşmaya doğru gittiklerinin altını çizen Uluçam, bu yıl alçı üzerine çalışan bir uzman ve her çağa ait seramikleri inceleyen bilim adamlarıyla çalışacaklarını söyledi.

Hasankeyf Kalesi başındaki Büyük Saray’ın, yapı tekniği itibariyle Roma döneminin karakteristik özelliklerini taşıdığını söyleyen Uluçam, ancak bugüne kadar yapılan kazılarla bunun teyit edilmediğini öne sürerek, yapının Urartular dönemine kadar uzanabileceği öngörüsünde bulundu. Uluçam, yapılacak kazılarla Hasankeyf’in eski en büyük kompleksinin, mimari yapısının tamamıyla gün yüzüne çıkarılacağını kaydetti.

Uluçam, Ilısu Barajı’nın yapılacak olması nedeniyle taşınması gündeme gelen tarihi ilçenin durumuyla ilgili olarak basın mensuplarının sorularına, "Ne belirleyici ne de yönlendirici bir durumumuz yok. Bizim hedefimiz, baraj değil. Bu bir devlet politikasıdır. Burası baraj altında kalacaksa ve bir süre verilmişse, bize düşen, kazı çalışmalarını zenginleştirmek ve yoğunlaştırmaktır. Biz kültür varlıklarıyla ilgileniyoruz" yanıtını verdi.

Kazı çalışmalarının 4 ayrı noktada 15 Ekim tarihine kadar süreceği kaydedildi.

.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2005 Salı 18:30:30
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 12:18:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?