19
Mayıs
2024
Pazar
HASANKEYF - BATMAN

Kazı çalışmaları sone erdi

Hasankeyf ilçesinde kazı çalışmaları sona ererken, Prof. Dr. A. Selam Ulucam, bu yılki kazı çalışmalarında Büyük Selçuklu izlerine rastlandığını söyledi.

Tarihi İlçe Hasankeyf'te yapılan kazı çalışmaları sona erdi. Yapılan kazı çalışmalarında Büyük Selçuk dönemine ait camii ile minare gün ışığına çıkarıldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. A. Selam Ulucam, Hasankeyf'te ilk kez Büyük Selçuklu dönemine ait Ulu Camii büyüklüğünde bir camii ve tuğla minareyi ortaya çıkardıklarını belirterek, "Bu yılki çalışmalarımızda en önemli bulgu; Büyük Selçuklu izlerine rastlandı. İki bloğun arasına yerleştirilen minarenin Siirt Ulu Camii minaresine benzediğini ortaya koyduk. Bu da zaten Anadolu Selçuklu öncesinde Büyük Selçukluların ortaya koyduğu bir yapıdır. Grup olarak Hasankeyf'in yabancısı değiliz. Hem Ulu Camii'nin minare kaidesiyle hem de İmam Abdullah Zaviyesi'ndeki minarenin alt kısmına tıpatıp uyan mimari yapı var burada, ancak üst kısmında tuğladan yapılmış ve bu tuğla sırlı tuğlalarla süslenerek Siirt Ulu Cami benzeri süslemelerle de bir paralellik gösteriyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 12:21:14
Güncelleme :4 Eylül 2008 Perşembe 12:22:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?