18
Mayıs
2024
Cumartesi
HASANKEYF - BATMAN

Mağara krizi sürüyor

Hasankeyf’teki mağaralar krizi devam ediyor. Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen’in, tarihi ilçenin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Kalebaşı’nda bir mağaraya taşıdığı başkanlık makamı ve Kültürevi’nin Kaymakam Huriye Küpeli tarafından mühürlenmesi olayına Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu el attı.

Kurul Müdürü Mehriban Karaaslan ve 2 görevli, Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen ve Kaymakam Huriye Küpeli ile görüştükten sonra, aylık 15 milyar TL karşılığında kiralanan Yolgeçen Hanı ve Başkanlık makamında incelemelerde bulundu.

Dicle Nehri kenarında bulunan Yolgeçen Hanı’nda fotoğraf çeken ve bilgi alan kurul üyeleri, daha sonra Kalebaşı’nda küçük saray bitişiğinde bulunan 300 metrekarelik 6 odalı Başkanlık makamı ve Kültürevi’nde incelemelerde bulundu.

Kapının mühürlü olması nedeniyle önce kapı aralığından fotoğraf çeken ve harita üzerinde çalışan kurul üyeleri, detaylı bir çalışma için mührün açılmasını istedi. 6 odalı mağarada bol bol fotoğraf çeken kurul üyelerinin çalışmalarını tamamlamasından sonra, mağaranın kapısına yeniden mühür vuruldu. Kurul Müdürü Karaaslan, inceleme yapmaya geldiklerini belirterek, hazırlanan raporun kurul üyelerine sunulacağını ve mağara ile ilgili kararın kurul tarafından verileceğini açıkladı.

Belediye Başkanı A. Vahap Kusen, kurulun, mağarada tahribat olup olmadığını incelemek amacıyla geldiğini belirterek, ilçenin tanıtımına yönelik gerçekleştirdikleri çalışmanın baltalanması sonucu üzgün olduğunu ve şevkinin kırıldığını ifade etti. Tarihi Kentler Birliği’ne üye olduğunu belirten Başkan Kusen, "Amacımız, kentimizin tanıtımına katkı sağlamak ve ilgi çekmekti. Tarihi dokuya zarar vermeden ve dokunmadan açtığımız Kültürevi birileri tarafından kapatıldı. Bu, aşkımızı ve şevkimizi kırdı. Tarihi mekana hiçbir zarar vermediğimiz inceleme sonucunda ortaya çıkacaktır. Biz Hasankeyf’in bir taşını dünyaya değişmeyiz. Bizim tarihe zarar verecek gibi bir düşüncemiz ve hareketimiz olamaz. Bu olay, Hasankeyf’in tanıtımına ve turizmine darbe vurmuştur" dedi.

Hasankeyf’te bulunan Yolgeçen Hanı Mağarası, kaymakamlığın yaptığı ihale sonrasında 15 milyar TL karşılığında verilmiş; mağaranın eski işletmecisi, olayı mahkemeye taşımıştı. Kaymakamlık, daha sonra mağaranın Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından işletilmesi amacıyla valiliğe müracaatta bulunmuştu. Belediye Başkanı A. Vahap Kusen’in makam odası ve Kültürevi de, Kaymakam Huriye Kupeli tarafından mağarada tahribat yapıldığı gerekçesiyle bir süre önce mühürlenmişti.

İncelemelerinin ardından Diyarbakır’a giden kurul üyelerine, Kültür ve Turizm İl Müdürü Selahattin Ortaboy ve Müdür Yardımcısı Şehmus Kartal eşlik etti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2005 Perşembe 12:50:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?