24
Mayıs
2024
Cuma
HASANKEYF - BATMAN

Mağarada şömine dönemi

Ilısu Barajı’nın yeniden gündeme geldiği Hasankeyf, 15 -22 Nisan tarihleri arasında kutlanacak olan Turizm Haftası’na hazırlanıyor. Güzellik yarışması, defile, Dicle Nehri’nde sal, semazen gösterisi, eşek ile kaleye su taşıma yarışmalarının yanı sıra, ünlü konukların antik kente davet edileceği etkinlikler kapsamında, Hasankeyf Belediyesi tarafından Kalıbaşı’nda 2 odalı bir mağara kültür evine çevrildi.

Nevruz kapsamında bölgeye gelen yabancı heyetlerin akın ettiği ilçede Hasankeyf Belediyesi, hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor. Kalebaşı’nda bulunan 2 odalı bir mağarayı kültür evine dönüştürmek isteyen belediye, mağaranın dokusuna zarar vermeyen şömineler kurdu.

Mağarada yapılan suni şömineler, aynı zamanda mağarada ilk şömine olma özelliğini taşıyor. Gelen misafirleri mağaralarda ağırlamak istediklerini belirten Belediye Başkanı A. Vahap Kusen, Hasankeyf’te insanların 1970 yılına kadar mağaralarda yaşadıklarını söyledi.

Mağara yaşantısının 10 bin yıllık bir geçmişinin bulunduğunu ifade eden Başkan Kusen, "1970 yılına kadar yaklaşık 2 bin mağarada insanlar yaşıyordu. Bu eski yaşantıyı canlandırmak için aslına uygun olarak, tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde kültür evi oluşturma çalışmalarımız sürüyor. Vatandaşlarımız arasında tarih ve kültürel önem iyice kavrandı. Hasankeyf, sadece Türkiye için değil, dünya için büyük bir kültürel mirastır. Amacımız, Turizm Haftası’nda yapılacak etkinlikler ile Hasankeyf’in sesini duyurmaktır. Baraj yapılırken, Hasankeyf’in de kurtarılması mesajını almak istiyoruz. Bunun için Turizm Haftası bizim için çok önemlidir" dedi.

Şömine yapılan mağaraların düzenlenerek Turizm Haftası’na yetiştirileceğini ifade eden Başkan Kusen, yarışma, etkinlik, müzik ve ünlü davetliler ile güzel bir Turizm Haftası geçirmek istediklerini vurguladı.

Hasankeyf’te Turizm Haftası kapsamında yerel kıyafetlerin sergileneceği defile, güzellik yarışması, Dicle Nehri’nde sal yarışı, Dicle Nehri’nden eşek ile kaleye su taşıma yarışmalarının yapılması planlanıyor. Turizm Haftası kapsamında birçok sanatçının da ilçeye davet edildiği belirtildi.

Bu arada Hasankeyf’te düzenlenecek olan Dicle Nehri’nden kaleye su taşıma yarışması nedeniyle Hasankeyfli bazı gençler, şimdiden antrenmana başladı. Eşek ile su taşıyan gençler, yarışmada birinci olmak için hazırlandıklarını ifade ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2005 Cuma 11:55:54
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 16:29:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?